GULU GULU
 Erkan Sevinç

Erkan Sevinç

PAZAR SOHBETİ

GULU GULU

31 Aralık 2017 - 19:11

Bugün yeni bir yıla merhaba diyeceğiz.

Çoğumuzun tercihi ekonomik nedenlerle PTT yani pijama, terlik, televizyon.

Masa kurulacak,çoluk çocuk gelecek.

Ve yine hindiler yenecek.,

Hindi ile tanışmam çocukluk yıllarımda fuar hayvanat bahçesi ile oldu.

Bizden büyükler “gulu gulu” diye sesler çıkaran bu hayvancağızları “kabaramazsın kel Fatma”diye kızdırırlardı.Ancak sadece erkek hindiler kabararak sürüyü savunma eğilimi taşıdıklarından tekerlemede niye Fatma denmiş onu da hiçbir zaman çözemedim.

Peki yılbaşında hindi yeme adeti nereden geliyor?

Yılbaşı ile hindi arasındaki ilişki incelendiğinde alakasız bir durum olduğu aşikar.

Kurulan yemek masalarında hindinin yer almasıyla alakalı hiçbir kültürde veya dinde bir bilgi yer almıyor.

Hindiler, Amerika kıtası henüz keşfedilmemişken hayatlarını yabani biçimde devam ettiren canlılardı. Kızılderililer, ülkelerine gelen İngiliz ziyaretçilere yavaş yavaş ilerleyen ilişkiler sonrası hindi avlama gibi konularda eğitim vererek yardımcı olmuşlardı.

İşte bu sebeple her yıl kasım ayında Kızılderililerin bu yardımına karşı şükranı belirtmek için Şükran Günü kutlamalarında yemek masalarında hindi yer alıyor.

Şükran Günü ya da yılbaşının dini bayramla bir alakası bulunmuyor ve de bizler için de herhangi bir anlam ifade etmiyor.

Şükran günü yıllar geçtikte diğer insanlar arasındaki arkadaşlık ve dostluk ilişkilerini yenilemek için ulusal bir bayram haline gelerek şimdiki şekline ulaştı.

5 günlük bu süreçte insanlar günlerini aile, akraba ve arkadaş ziyaretleriyle geçiriyorlar. Ama İngilizler, Kızılderililere ait olan bir geleneği kendileriyle ilişkilendirerek bütün dünyaya pazarladı.

Biz de bu modadan geri kalmadık ve Türkiye'de de yılbaşı sofralarını hindi süslemeye devam ediyor. Bunun yanında yılbaşı haricinde ülkemizde pek fazla hindi tüketilmiyor. Oysa hindi eti sağlık açısından çok yararlı.

Bugün 31 Aralık 2017 yarın 1 Ocak 2018.Takvim yapraklarının değişmesi dışında yine benzer bir güne uyanacağız.

2018 bize neler getirecek,bizden neler götürecek. Bakınız 2017…

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar