Popüler mobil oyun Pokémon Go artık bir kazanç kapısı
Kısa bir zaman içinde büyük bir hızla popülerlik kazanan Pokémon Go oyununda oyuncular kendi çevrelerinde, parklarda, sokaklarda ve mağazalarda pokemon arayışı ile meşguller. SimilarWeb'in verilerine göre, Pokémon Go artık ABD'de kullanıcıların aktif geçirdikleri zamanı WhatsApp ve Instagram'ı sıralamada geride bıraktı.
Dünya sayılı günler içinde bu oyuna bağımlı olarak neredeyse aklını kaybetmek haddine ulaştı desem yanlış olmaz. Bunun yanı sıra, oyunun popülerlik kazanması ile beraber uygulamanın kendi ekonomisi de oluştu.
NIANTIC, Pokémon Company ve Nintendo şirketleri nasıl gelir elde ediyor?
Pokémon Go uygulamasını Niaintic şirketi oyunla aynı isimde ki Fransız - Pokémon Company ile birlikte yarattı. Japonya'nın Nintendo şirketi ise her iki şirketin hissedarıdır ve şu anda uygulamanın yaratıcıları sadece iç satışlardan gelir elde etmekte.
Kullanıcılar oyunu ücretsiz indirebilir ve pokemonları daha hızlı yakalamaya olanak sağlayan araçları satın alabilirler. SuperData hesaplamasına göre, oyunun çıktığı ilk 4 gün boyunca oyuncular 14,04 milyon dolar harcamışlar. SensorTower'ın verdiği bilgiye göre ise, yalnızca iOS cihazlarının sahipleri oyun yaratıcılarına gün içinde 1,6 milyon dolar kazandırıyor. Fakat analistler böyle düşünmüyorlar, kullanıcıların bu oyuna karşı ilgisi uzun süre devam etmeyebilir. Oyun yaratıcıları artık kısa sürede yüksek gelir elde etmeyi planmakta ve Nintendo şirketinin hisseleri ise hızla iki katı artmakta.
NIANTIC iç satışları durdurmak niyetinde değil. Şirketin CEO'su John Hanke Financial Times dergisine verdiği röportajda belirtmiştir ki: ileride mağaza, restoran ve kafeler için "egzersiz alanı" yani oyundaki adıyla "Gym" ve pokemon alma şansı oluşturulabilir.
Pokémon Go başka kimlere gelir kazandırıyor?
Müzeler: Tüm oyuncuların aradığı pokemonlar harita üzerinde önemi olan veya kullanıcıların yoğun olduğu noktalarda yani özellikle şehir içinde bulmak daha kolay. Aslında sayıları az olmakla birlikte bir kaç müzede de bulunan "Pokémon Stop" yani Pokémon durakları oyunun yayınlanmasından sonra müzelerde ziyaretçi sayısının artışınada sebep olmuştur.
Mağazalar: ABD'nin New York kentinde Sephora, H & M ve American Apparel gibi mağazalarının sahipleri pokemon arayışında olan müşteri akımını gözlemledikten sonra bu durumu reklam ve ilanlarında kullanmaya başladılar. Onlar müşterilerini Pokémon Go uygulamasını destekleyen daha modern akıllı telefonlar almaya davet ediyorlar. Bazı mağazalar ise yalnızca onlardan alışveriş yapan müşterilere kendi mağazaları kapsamında oynama izni vericek gibi gözüküyor.
Taksiler: Teksas eyaletinde Fare taksi hizmetinin kurucusu olan Grant Fauler uzun mesafeler için ücret vermeye hazır olan Pokémon Go oyuncuları için yeni bir hizmet yarattı. Sitelerinde ilan vererek pokemon arayışında olanları kendi taksilerinde gezdirmeye davet ediyor. Fauler pokemon arayanlar sayesinde günlük elde edilen gelir oranında önemli ölçüde artış gözlemlediğini belirtti.
Oyuncular: Girişimci Pokémon Go oyuncuları da ayrıca oyun yoluyla gelir kazanmanın yolunu bulmuşlar. Bazıları Craiglist ilan sitesinde saati 20 dolar karşılığında antrenörlük hizmetleri teklif ediyorlar. Evet, oyunun bu tarz alanlarda kullanılması NIANTIC kurallarına aykırı olsa da, oyuncular da bu fırsattan yararlanmak istiyorlar.