GÜZELLEME
 Erkan Sevinç

Erkan Sevinç

PAZAR SOHBETİ

GÜZELLEME

12 Mayıs 2019 - 21:42

Güzelleme Türk Halk Edebiyatı nazım türlerinden.Bir kimseyi, bir güzeli, bir yeri, herhangi bir tabiat manzarasını övmek maksadıyla söylenen şiirler. Güzellemelerde esas unsur güzelliktir. Anlatılan ister bir sevgili, ister herhangi bir insan veya tabiat manzarası olsun, şairin gayesi gördüğü güzelliği dile getirmektir.

İstanbul’da her ne hikmetse sadece büyükşehir belediye başkanlığı seçimleri yenileniyor.Bu garabetten çok kişi bahsettiği için sadece “herşey çok güzel olacak”diyor ve bir başka güzelliği dile getirmek istiyorum.

Ramazan ayına denk gelen bu günlerde İzmir önemli bir sanat etkinliğine ev sahipliği yaptı.Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer ve eşinin de izlediği “İlahiler Senfonisi” ile.Ahmed Adnan Saygun Sanat Merkezi 120 kişilik kadrodan oluşan muhteşem bir konser ile sezonu kapattı.Birbirinden seçkin ilahilerin “İzmir Festival Orkestrası ve Korosu”eşliğinde seslendirildiği konserde Itri Efendi’den Yunus Emre’ye Pir Sultan’dan Kul Nesimi’ye uzanan seçkiler yer aldı.Konseri Şef Emin Güven Yaşlıçam yönetti.Konserde sololarda pop müzik dünyasından tanıdığımız Burak Kut,soprano Nurdan Küçükekmekçi ve Bas Burak Bilgili dinleyicileri tek kelimeyle mest etti.Semazen gösterisi ve Kadriye Sayın Batur’un ebru sanatı konserin adeta bonusu oldu.TRT nin konseri TRT 2 kanalından naklen vermesi ve izleyicilere konser öncesi iftar ikramı gecenin sürprizleri arasındaydı.

Konserde yer alan Burak Kut’tan söz etmek istiyorum biraz.Kut’un müzikle ilgisi çoğu sanatçı gibi küçük yaşlara kadar gidiyor.Daha ortaokuldayken okul orkestrasının solistidir.İstanbul Anadolu Güzel Sanatlar Lisesi’nde okurken de Milliyet Liselerarası müzik yarışmalarında üç yıl üstüste birinci olan ekibin bir parçası.Lise sonrası ilk albümünü 1994 de çıkarıyor.”Benimle Oynama Çılgınım”adını taşıyan albüm 1 milyona yakın satış rakamına ulaşırken Kut’a da “Bebeto”lakabı yakıştırılıyor.

MTV Local Hero ödülü sahibi Burak Kut  Sarah Brightman ile yaptığı düetle dikkatleri üzerine çeken bir isim.Çeşitli konserlerinde herkes gördü ki o sadece bir pop sanatçısı değil güçlü bir tenördür.Ardı ardına çıkan albümlere sinema ve TV filmleri de ekleniyor.Sadece müziklerini yaparak değil roller de alarak.”O şimdi asker” “Aşk kapıyı çalınca “ “Ankara’nın Dikmeni” ilk akla gelenler.

Burak Kut’un “İlahiler Senfonisi”nde seslendirdiği eserlerden biri de Pir Sultan Abdal’ın Cem Karaca başta olmak üzere bir çok sanatçının plaklarında yer verdiği “Güzel Aşk Cevrimizi” ya da bilinen adıyla “Demedim mi”ydi.Günün koşullarına uygun sözler içeriyor bu beste..

“Güzel aşık cevrimizi * çekemezsin demedim mi?

Bu bir rıza lokmasıdır yiyemezsin demedim mi?”

Ne diyor Ekrem İmamoğlu “Ramazan kul hakkı yememe ayı. Biz bu ülkede gençlerimiz başka ülkelerde hayal kursun istemiyoruz. Biz bu ülkede kul hakkı yenmesin istiyoruz. Bizim Ramazan ayında ettiğimiz dualar bunlar”

*Cevr: Zulüm, haksızlık; adaletin zıddı”

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar