İZMİR 2030 MASTER ULAŞIM PLANI VE BÜYÜKŞEHİR
Yalçın Kocabıyık

Yalçın Kocabıyık

Ne yapmalı?

İZMİR 2030 MASTER ULAŞIM PLANI VE BÜYÜKŞEHİR

13 Ocak 2018 - 14:24

İzmir'de yaşayan insanlara sorulduğun da, en büyük sorunun ulaşım ve trafik olduğu cevabını alırsınız.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin bu sorunu çözebilmek için 2015 yılında yani Aziz Kocaoğlu'nun 3. Dönem kazandığının ilk senesinde çalışmalara başlattığı Ulaşım Master Planı nihayet tamamlandı.

İzmir'in 2030 yılına kadar izleyeceği yol haritası belirlendi.

Temel amaç kent ulaşımında yaşanan sorunların ve dar boğazların yeniden çözülmesi. Ulaşım ve trafik alt yapısı işletmeciliğinin yeniden düzenlenmesi.Toplu taşım sistemlerine öncelik verilerek İzmir'de bu gün yaşanan ve gelecekte oluşması beklenen, ulaşımdaki sorunların çözümü için kısa, orta, ve uzun vadelerde uygulanacak.çözüm önerilerinin hayata geçirilmesi. 

İzmir Ulaşım Ana Planı 2030 yılına İzmir'in ulaşım açısından karşılaşacağı sorunları ve önlemleri ortaya koyuyor.

İmar Planları üzerinden yapılan detaylı hesaplar sonrasında İzmir nüfusunun 2030 yılında 6 mMilyon 200 bin olması bekleniyor.

Yolculuk talebi 10 milyonun üzerinde hesaplanıyor.

Bugün 642 nin civarında olan kentteki otomobil sayısının 2030 yılında 1 milyon 443 bin olacağı vurgulanıyor ki bu nüfus artışının oranına göre çok daha fazla olacağı gerçeğini ortaya koyuyor. 

Bu durumda hazırlanan senaryoya göre hedef özel otomobil kullanımını yüzde 29'dan, yüzde 20' ye indirmek ve toplu taşım kullanımını yüzde 39'dan yüzde 55'e çıkarmak.

Özel araç kullanımını azaltmak için ve toplu taşımayı teşvik etmek amacıyla 52 adet  ''Park et-Devam et'' alanları oluşturulacak. 15 yılda yapılan mevcut 153 km'lik raylı sistemin 465 km'ye çıkarılması planlanıyor.

Yani 312 km daha raylı sistem ilave edilecek.   

Deniz ulaşımının geliştirilmesi için iskele sayısı 11'den 17'ye, hat sayısı da 10'dan 21'e çıkarılacak.

Mustafa Sahil Bulvarı'nda  oluşan meydana Karataş iskelesi ve Güzelbahçe, Urla, Balıklıova,Mavişehir, ve Salhane iskeleleri yapılması planlanıyor.

Tramvay, Karşıyaka ile birleştirilecek, Mavişehir'e kadar uzatılacak, Çiğli-AOSB ve Katip Çelebi Üniversitesi'ne kadar varılacak.

İZBAN kuzeyde Bergama'ya,güneyde Bayındır'a kadar uzatılacak. 

350 km yeni bisiklet yolları yapılacak,110 Kavşak projelendirilecek, yaya alanları geliştirilecek, 200 km şehir içi karayolu aksı yeniden düzenlenecek.

Mevcut 24 transfer merkezi ve noktasına ek olarak 27 noktada yeni transfer merkezleri planlanacak.

İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin hazırladığı Ulaşım Master Planın düşünülen senaryosu gerçekleşebilir mi?

Gerçekleşse de İzmir'in 15 yıl sonrası ulaşımında yaşayacağı sıkıntılara çare olur mu bilmem.

Ancak bu planın tanıtım basın toplantısında Aziz Kocaoğlu'nun açıklamaları bir çok sıkıntının da yaşanacağını ortaya koydu.

Kocaoğlu, Merkezi Yönetimin Projelendirdiği ''Körfez Geçişi''ni desteklediğini ancak ulaşım master planına katkı koyan bilim adamlarının bu projeyi 2030 yılı için uygun ve ihtiyaç giderici bulmadığı için planlama içine almadığını söyledi.

Metro yatırımları için bu güne kadar uluslararası finans piyasalarından kredi aldığını ancak bu gün kredi faiz oranlarının çok yüksek olduğunu bu nedenle sürdürebilir kredileri hayata geçiremediklerini açıkladı ve ''Şu anda bu fiyatlar aşırı İzmir halkına bu borcu ödetmek istemiyorum bu nedenle kredi almıyorum. Buca metrosu yavaş gidecektir. Narlıdere Metrosu için bir finans kuruluşundan çok uygun şartlardaki bulduğumuz krediyi de ''Kentsel Dönüşümde'' Metro yapımında kullanılamıyacağı için alamadık'' demesi 2030 izmir Ulaşım Master Planı'ndaki senaryonun kalan 13 sene içinde nasıl gerçekleşebleceği düşündürücüdür.

Yaklaşan yerel yönetimler seçimleri ve arkasından Cumhurbaşkanlığı ve milletvekilliği seçimleri de ayrıca düşünülmesi gereken önemli etkenler. Kağıt üzerinde yazılan senaryonun kağıt üzerinde kalmaması hayata geçmesi izmir halkı için çok önemlidir.

Hem merkezi yönetimin hem de yerel yönetimin bunu unutmaması gerekir.

İzmir de dolaşacak oy isteyecek siyasilere uyarımdır.

İzmir Halkı her şeyin farkında bunu unutmayın...

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Cenal tukel
    6 yıl önce
    Dönüşümde'' Metro yapımında kullanılamıyacağı için alamadık'' demesi 2030 izmir Ulaşım Master Planı'ndaki senaryonun kalan 13 sene içinde nasıl gerçekleşebleceği düşündürücüdür. Bu Kocaoğlu'nun yorumu degil ... "krediye iller Bankasi onay vermediği gibi bunu kentsel dönüşümün icin kullanacağız dediler . Ama kredi kuruluşu bunun kentsel dönüşüm icin kullanılamayacağını söylediler" dedi

Son Yazılar