BİR DAHA ÇAL SAY
 Erkan Sevinç

Erkan Sevinç

PAZAR SOHBETİ

BİR DAHA ÇAL SAY

29 Aralık 2018 - 22:32

Hürriyet’in ön sayfasında nefis bir karikatür çizmiş yine Latif Demirci..Cumhurbaşkanı Fazıl Say’a hitaben “Bir daha çal Say”diyor.Aslı Sam’dır bilirsiniz. Woody Allen 1970' lerin başında, 1942 yapımı unutulmaz bir Hollywood klasiği olan "Casablanca" filminden esinlenerek yazmıştır. Filmin ünlü sahnesindeki "As Time Goes By" adlı şarkıyı seslendiren Dooley Wilson'ın oynadığı Sam karakterine yönelik bir replik olan Play it Again Sam (Bir Daha Çal Sam) Woody Allen'ın oyununun isim kaynağıdır.

Woody Allen oyunu, kadınların ve hatta içten içe erkeklerin, dünya sinemasının gelmiş geçmiş en önemli karakteri Humprey Bogart'a duydukları hayranlıktan yola çıkarak kurgulamıştır.Kendisini  konserine davet eden ve cevaben katılma arzusunu belirten Erdoğan’da Fazıl Say’a karşı gizli bir hayranlık mı söz konusu yoksa “sanatçı müsveddesi”nden geri dönüş mü?

Şahsen geri dönüş olacağını düşünmüyorum.Bugünler seçim günleri..Geleneksel olarak ona buna bulaşma günleri denilebilir.Eğer vakti zamanında “tu kaka” denilen görüşlerini Say şimdilerde dile getirseydi sadece konser iptalleri ile karşılaşmaz , soluğu sabahın köründe yine  emniyette alabilirdi.

Fazıl Say’ı tanımayan yok ama onu iyi tanıyanlardan biri olarak birkaç satır da yazmasam olmaz.Piyano ile 4 yaşında tanışıyor.Ankara Devlet Konservatuvarı'nda üstün yetenekli çocuklar için özel statüde öğrenim görerek 1987'de Konservatuvarın piyano ve kompozisyon bölümlerini tamamlıyor.

İlk bestesini 14 yaşında yapmış. İlk birinciliği 1994'te Genç Konser Solistleri Avrupa yarışmasında.1995'te de New York'ta yapılan kıtalararası yarışmanın birincisi olarak konser kariyerine başlıyor.

Fazıl Say bugün yılın 100-130 günü dünya turnesi yapıyor. 2008'de Avrupa Birliği tarafından "Kültür Elçisi" ünvanıyla görevlendirilen sanatçı “Black Earth” bestesi ile Amerika Birleşik Devletleri'nde billboard listelerinde 6. sıraya kadar yükseldi.Fanatik Fenerbahçe’li.İktidar ile ilişkilerinin bozulmasına neden açık sözlü ve dobra oluşu.

Bir TV programında “AKP'den korkmuyorum. Korkmak olarak açıklamayım da büyük bir problem olarak görüyorum bu baskıyı... Bir insanın Allah'a inanmamasını bile hükümet mi tayin edecek ya? Bütün dünya gülüyor Türkiye'ye...

Hükümet, bana suç duyurusu yapanların arkasında..Beni hapse atarak dindar yapmaya çalışıyorlar..”dedi ve yargılandı.

Ömer Hayyam rubaisinde "dini değerleri alenen aşağıladığı" iddiasıyla açılan davada suçlu bulundu ve 10 ay hapis cezasına çarptırıldı.

Karar daha sonra Yargıtay’ca bozuldu ve dava beraatle sonuçlandı.

 

Fazıl Say Ahmet Adnan Saygun Sanat Merkezi’nin 10.yıl kutlaması çerçevesinde İzmir’deydi hafta içi.Günler önce tükenen biletlerle salonu hıncahınç dolduran müzikseverlerin gerek “İzmir Suiti” gerekse “Troy”a ile kulaklarının pasını sildi.”İzmir Suiti” içine “İzmir Marşı”nın tınılarını o kadar güzel yerleştirmiş ki bir kez daha hayranlık duyduk.Konsere bonus olarak Summertime ve Türk Marşı’nı da ekleyen Say bitmeyen alkışlara defalarca kulise gidip gelerek karşılık verirken bir daha çalmadı..

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar