“Üstad Hilmi Yavuz portre yazmanın zor zanaat olduğunu aktarır ve devam eder”Hele bu alanın büyük ustaları önünüzde sıradağlar gibi duruyorken” ..
Yahya Kemal’in “Siyasi ve Edebi Portreler”inden Yakup Kadri’nin “Gençlik ve Edebiyat Hatıraları”na,Yusuf Ziya Ortaç’ın “Portreler”ine..Çetin Altan’ın “Bir Yumak İnsan”ına,Haldun Taner’in “Ölürse ten ölür canlar ölesi değil”ine,Oktay Akbal’ın “Şair dostlarım”a kadar.Ve elbette Cemal Süreyya’yı unutmadan...”
Bu satırlar 40 yıllık dost Atilla Köprülüoğlu’nun son kitabı “Aşina Yüzler”in sunuş yazısından. Köprülüoğlu, İzmir basın camiasına 1979 da TSYD İzmir Şubesi Sekreteri olarak girdi.Daha sonra Günaydın ve Ege Telgraf gazetelerinde görev yaptıktan sonra Anadolu Ajansı’nın kadrosuna dahil oldu.Anadolu Ajansı Bölge Müdürlüğü de yapan Köprülüoğlu 2005 de emekli oldu ancak basın dünyasından kopmadı.Halen 9 Eylül Gazetesi’nde köşe yazarlığı ve “Uğur Dündar ile Halk Arenası”programının yayın yönetmenliğini yapıyor.
“Aşina Yüzler”de kültür,sanat,spor,siyaset dünyasından güzel insanlar var. Köprülüoğlu “Portre yazmak bir tarihtir.Doğan Hızlan’ın da dediği gibi “Tarihe kalanlarla tarih kitaplarında üstü sönmüş yanardağın külüyle örtülenlerdir portredekiler”.Onları yazdım,tanıdım demek büyük ayrıcalık diye düşünüyorum.İz bırakmışlarla fark yaratanlarla tanıştırmaya çalıştım okurları”diyor.Kitapta 70 e yakın portre var.Sevgili Müjdat Gezen’in de dediği gibi güzel İzmir’in güzel yürekli gazetecisi kişilere herkesin bakmadığı bir açıdan bakıyor.Kişilerin bilmediğimiz yanlarını öğreniyoruz.
Kalemine sağlık Atilla Köprülüoğlu..Su gibi okunan bu kitabın bir yerde “Türkiye Güzel İnsanlar Arşivi”
YORUMLAR