BEKLE VE GÖR 3
 Erkan Sevinç

Erkan Sevinç

PAZAR SOHBETİ

BEKLE VE GÖR 3

18 Aralık 2018 - 22:19

Aziz Kocaoğlu İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday olmayacağını açıkladıktan sonra “Bekle ve Gör”diye üçüncü kez yazıyorum.Ekim başında “bu pilav daha çok su kaldırır”deyişim doğru çıktı ve çıkmaya da devam edeceğe benziyor.

CHP üst yönetiminin bırakın büyükşehiri ilçeleri bile açıklamaya niyeti yok.18 Aralık’ta yapılacak parti meclisinde kaybedilmiş bir iki ilçe açıklanabilir. Zaten 4-5 ilçe de “sen sus bakayım “diyerek İyi Parti’ye verilmiş durumda.Kiraz gibi..Tire gibi..

Aralık fotoğrafına bakalım..Sadece İzmir’e değil Ege illerine de. Tabloya baktığımızda kadın adaylar neredeyse mumla aranacak kadar az.Kadınların aday adaylığı başvuruları fazla olmasına karşın liderlerin seçimleri erkeklerden yana yaptığı görülüyor.

Kuzey’den güney’e doğru gidersek Çanakkale banko CHP de.Mevcut başkan Ülgür Gökhan bir dönem daha koltuğunda oturacak. Çanakkale’yi geçen yerel seçimde %54.4 ile CHP almıştı.Bu seçimi İyi Parti desteği ile yine rahatlıkla alır.

Balıkesir’de millet ittifakı sonrası işler karıştı. Balıkesir Karesi Belediye Başkanı Yücel Yılmaz Ak Parti’nin adayı. Karşısında CHP nin adayı Balıkesir Milletvekili Ahmet Akın olsaydı bu ilde koltuk Ak Parti’den CHP’ye geçecekti.

Ancak CHP bu ili İyi Parti’ye bırakınca CHP liler “kesinlikle sandığa gitmeyeceğiz”diyorlar.Bu durumda Balıkesir yine Ak Parti de kalıyor. Balıkesir’i geçen yerel seçimde %40 ile Ak Parti almıştı.

Ve Manisa..Efsane isim MHP li Başkan Cengiz Ergün bu kez Cumhur İttifakı’nın adayı.Karşısında da Millet İttifakı adayı İyi Parti’den bir isim olacak. Manisa’yı geçen seçimde %40.1 ile MHP almıştı.CHP nin desteklediği henüz ismi açıklanmayan İyi Parti adayının karşısında Ergün yine ipi rahat göğüsleyecek gibi görünüyor.

Uşak’ı geçen seçimde %43.3 ile Ak Parti almıştı.Cumhur İttifakı adayının seçimi kazanması sürpriz olmaz.Aynı durum Denizli için de geçerli.Ak Parti’li başkan bir dönem daha koltuğunda oturacak.

Muğla CHP nin kalelerinden.Başkan adayı yine Dr.Osman Gürün. Muğla’yı geçen seçimde %49.1 ile CHP almıştı.MHP nin adayına silme Ak Parti oy verse bile seçimi yine CHP alır. Ve Aydın..Ege illerindeki tek kadın başkan “Topuklu Efe”diye anılan Özlem Çerçioğlu yine aday. Karşısında bu kez Ak Parti destekli MHP adayı olacak. Aydın’ı yerel seçimde %43.8 ile CHP almıştı.Eğer İyi Parti aday çıkarsaydı mevcut başkanın işi zordu,oylar bölüneceği için aradan MHP adayı çıkabilirdi. Millet İttifakı sonrası Çerçioğlu’nun önü açılmış görülüyor.Ege’nin tek kadın başkanı seçimi kazanmakta zorlanmayacak.

Gelelim kentimize.İyi Parti’nin aday çıkarmayacağı İzmir Büyükşehir’de CHP nin kazanacağı iki kere iki dört. Adaylık yarışının da Selen Sayek Böke ve Tunç Soyer arasında olacağı noktaya gelmiş durumdayız CHP nin elindeki belediyelerdeki duruma da bakalım. Konak,Bornova,Urla,Çeşme,Menemen mevcut başkanlarla devam.Bayındır,Karabağlar ve Gaziemir de öyle görünüyor.Karşıyaka’da Akpınar’a,Buca’da Piriştina’ya ciddi muhalefet olmasına rağmen tekrar başkan adayı olarak açıklanmaları sürpriz olmaz.Narlıdere,Balçova,Güzelbahçe,Bayraklı yoluna yeni başkanlarla devam edecek.Ak Parti gerek ilde gerekse ilçede güçlü adaylarla seçime girmesine ve MHP desteğine rağmen 2014 de alabildiklerinden bir fazlasını alırsa “başarılıyım” diyebilir.Soyer ve Büke arasında bir tercih olacak dedik ama son anda Aziz Kocaoğlu kendisini gagalayan “Ağaçkakan”ların hakkından gelmeye kalkarsa ya da“benzin dolu bidon”la kendini yakmazsa tabii ki..

Bekleyip göreceğiz…

YORUMLAR

  • 2 Yorum
  • Berrin Gürçay Dilekçi
    5 yıl önce
    Sevgili Doktorum, sen siyasi yazılarında en az magazin kadar başarılısın. Herşey gönlünce olsun.
  • Sadık bolel
    5 yıl önce
    Selen sayek böke şayet adaylığı ni koyarsak kafadan kaybeder artık anan baban partisi yok İzmir'de

Son Yazılar