DİKİLMİŞ ELBİSENİN PROVASI OLMAZ
 Erkan Sevinç

Erkan Sevinç

PAZAR SOHBETİ

DİKİLMİŞ ELBİSENİN PROVASI OLMAZ

03 Mart 2018 - 23:58

Bizde büyüklük merakı, “Küçük Amerikayız” günlerinden bugünlere kadar sürmektedir.

Çok çok katlı binaları yapmakla ya da misal kentin en büyük camisini inşa etmekle övünürüz.

Bu nedenle Karşıyaka Belediyesi’nin  Anayasa Meydanı'nda bulunan 1972 yılında Prof. Dr Tamer Başoğlu tarafından yapılan  Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı’nın İzmir’in her yerinden görünmesi merakını anlayabiliyorum. Bilim adamları” hangi ölçekte ve teknolojiyle yapılırsa yapılsın ne yazık ki eski “Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı”nı en azından temsil ettiği değerler ve belleklerdeki izi bağlamında yerine getirmek mümkün değil.

Başoğlu ile Güngören bu eseri 70’li yıllarda tasarladıklarında elbette o dönemin sosyo-kültürel görgüsü ve beğeni ölçütlerini göz önüne alan bir motivasyonla çalıştılar. Dolayısıyla bir yapıyı yaklaşık 3 katı ölçeğinde büyütmek onun belleklerdeki izini ve saygınlığını yüceltmeye yetmez ve kötü bir taklitten öteye gidemez” deseler de

Karşıyaka Belediyesi, yıllar içerisinde yıpranan “Atatürk, Annesi ve Kadın Hakları Anıtı”nı 6 ayda tamamlayamadı ama artık anıtın açılması an meselesi. Atatürk, Annesi Zübeyde Hanım ve mermi taşıyan Türk analarının yanı sıra öğretmen, hukukçu, kimyager olarak tasvir edilen kadın heykellerinin bulunduğu Anıt, 15 metreden yaklaşık 42 metreye yükseliyor. Tören alanı olarak kullanılan kısım büyütülerek, aynı anda daha kalabalık topluluklara hizmet edebilir hale getiriliyor.

Anıtın, telif sahibi Prof. Dr. Tamer Başoğlu'nun onayı ile hazırlanan ve İzmir Büyükşehir Belediyesi Etüt ve Projeler Daire Başkanlığı onaylı proje hayata geçmek üzere ama hala yok şu kadar eğim var, yok şu kadar dolgu yapıldı gibi sesler devam ediyor.

Mühendislere göre 1 mm bile eğim yok .

Zaten bu saatten sonra şöyle oldu, böyle oldu demenin de bir anlamı yok.

Ortaya çıkan yapının çevre düzenlenmesinin doğru yapılmasını ve özellikle yeşile önem verilmesine dikkat çekmek gerekir.

Anıt çevresinin yaşam alanı olmasında kent mobilyaları da önem taşıyacak.

Dikilmiş elbisenin provası olmaz,görüş bildireceksek artık elbisenin daha güzel taşınabilmesi için öneriler getirmeliyiz.

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar