İzmir'e dünyanın en büyük tematik akvaryumu
Dr. Sırrı Sorguç

Dr. Sırrı Sorguç

İzmir'e dair

İzmir'e dünyanın en büyük tematik akvaryumu

30 Mayıs 2016 - 18:25

Öncelikle şu bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum:

"Amerika’nın Atlanta Şehrinde bulunan “Georgia Akvaryumu” su kapasitesi ve barındırdığı tür sayısı (125 bin balık türü) açısından dünyanın en büyük akvaryumudur. Denize kıyısı olmadığı halde yapay yöntemlerle okyanus suyu elde edilmektedir. Sinema  salonlarında 4D deniz hayatı belgeseli filmler izlettirilmekte..

Avustralya’nın en büyük akvaryumu. 3 milyon litre deniz suyu bulunan akvaryumda 322 metrelik bir tünelde bulunuyor. Belli bir bedele snorkel ya da tüplü dalış imkanı sağlanıyor.

Şangay Okyanus Akvaryumu Avustralya, Çin, Akdeniz gibi 9 ayrı bölgeden oluşan akvaryum 155 metre uzunluğuyla dünyanın en büyük su altı tüneline de sahiptir. Özellikle kirlenen Yangtze Nehri’nin tehlike altındaki türlerine ev sahipliği yaptığından çok kıymetli bir akvaryumdur.

Turkuazoo 2009′da İstanbul’da açılan Turkuazoo 4.5 milyon litre su kapasitesiyle 43 farklı bölgede 10 bin üzeri canlıya ev sahipliği yapmaktadır.

Dünyanın En Büyük Tematik Akvaryumu Dünya denizlerinde yaşayan balık türlerinin içinde bulunduğu, kendi türündeki akvaryumlarla kıyaslandığında; gezi güzergahı, temalandırma, interaktiflik, yağmur ormanı ve yeni nesil teknolojisiyle dünyanın en yenisi Ziyaretçiler, coğrafi bir rotayı takip ederek Karadeniz ile başlayan ve Pasifik’e kadar uzanan toplam 16 tema ve 1 adet yağmur ormanından oluşan güzergahta yolculuk yapmaktadırlar. 
2 adet 15 kişilik 6 akslı 5D sinema salonu, 7 ayrı film izleme seçeneği, rüzgâr, sis, su gibi efektler yaşatan sıra dışı sistem..."

Geçen köşe yazılarımda  Güzel İzmir’ imizi içi dolu,hayat dolu bir şehir haline getirmek için İnciraltı’ndan Karşıyaka ya uzanan alanda yapılması gereken proje fikirlerimi anlatmıştım.

Bu köşe yazımda Karşıyaka’yı işleyeceğim. İzmir Karşıyaka  da ( Mavişehir bitiminden sonraki bir alanda) büyük bir Akvaryum kurulmalı. Bu akvaryumda alışveriş merkezi,4D sinemalar, restoranlar bulunmalı. (Bu akvaryumlar nerede yapıldıysa o şehirlerde hep ilgi alanı oldu ve yapılan yatırımlar kısa sürede meyvesini verdi).

Hemen yakınında doğal yaşam parkı (hayvanat bahçesi ), küçük bir tay park ,tuzla ve her şeyden önemlisi uluslararası tescilli kuş cenneti bulunması bu akvaryum ile birlikte birbirini tamamlayan gezi,eğlence ve fotograf safarisi gibi güzel etkinlikler ile Karşıyaka’mızın insanı ve modern cumhuriyet kimliğiyle zaten cazibe merkezi olma özelliğini kat kat arttıracaktır. Yerli ve yabancı turistler her zaman İzmir’e gelebilmek için bahaneler arıyacaklardır.

Güzel geçen gündüzlerin sonrasında kordon da gruba karşı bakıp balık ve rakısını içecekler ve İyi ki İzmir’e geldim diyecekler.. Bizler zaten her gün böyle diyoruz. İyi ki İzmirliyiz..

"- İzmir, tatlı ve sevgili şehrim.. Bir gün şayet senden uzakta ölürsem.. Beni sana getirsinler.. Fakat mezarıma götürürlerken, "Öldü" demesinler. "Uyuyor" desinler koynunda.. Tatlı İzmir'im.." Dario MORENO..

Sevgiyle kalın Dr. Sırrı SORGUÇ

 

Son Yazılar