ÜNİVERSİTELER ŞEHRİ İZMİR
Dr. Sırrı Sorguç

Dr. Sırrı Sorguç

İzmir'e dair

ÜNİVERSİTELER ŞEHRİ İZMİR

20 Kasım 2018 - 19:33 - Güncelleme: 20 Kasım 2018 - 19:48

İzmir’in önemli bir özelliği de "Üniversiteler Şehri" olmasıdır. Bu özelliği  bence İzmir'in gelecek vizyonunda en büyük potansiyel gelişme alanıdır. İzmirliler her zaman, çeşitli platformlarda İzmir’in vizyonu ne olmalı,( turizm şehri olmalı , üniversite şehri,  sağlık hizmeti, sanayi, liman şehri olmalı,bu yönde ilerlemeli) diye tartışıp sonuçları kamuoyuyla paylaşırlar..

Hepsi doğru..

Çünkü İzmir her alanda gelişme gösterecek potansiyeli olan bir şehirdir.  

Nitelikli İnsan gücüne sahip, bu gücü Türkiye'nin her yerine ve dünyaya ihraç eden bir şehirdir İzmir…

Ayrıca ulaşım ve lojistik olarak da Türkiye nin en uygun yerleşimine sahiptir.

Her yatırımın kazanca döneceği güzel bir gelecek bekliyor  İzmirimizi. Bu herkes tarafından da kabul ediliyor aslında .

Geleceğin İzmir'i bir Hong Kong gibi..

Yani Türkiye'nin bir gücü, ayrıcalıklı bir şehri gibi olacak . Bir çok köşe yazımda bunu belirttim daha önce.   Gelişmiş, üretken, ileri teknolojiyi barındıran, en iyi üniversitelerin olduğu bir İzmir'e Türkiye'nin çok ihtiyacı var.

Güçlü Türkiye, güçlü İzmir ile olabilir.

İzmir’in, "Üniversiteler Şehri" olması için yapılması gerekenleri daha önceki köşe yazılarımda anlatmıştım. Onlardan birkaçını sizlerle paylaşmak istiyorum:

* Urla’ya Mega Üniversite Kampüsü: Urla da Yüksek Teknoloji Enstitüsü ne yakın alanda bu kampüsü de içine alan Koç, Sabancı, odtü, Boğaziçi üniversitelerinin bir şubesi (bu konuda belki kanun çıkarmak gerekir)

* Başka bir köşe yazısında önerdiğim Türk Dünyası Üniversitesi bu kampüste yer alacak, küresel olmak için Türk dünyasını da arkamıza almalıyız.

* Avrupa Birliği desteğiyle en büyük Avrupa üniversitelerinin devletin de teşvikiyle bu kampüste açılması sağlanmalıdır. Bu yerleşime otel, restoran, Avm gibi başka tesisleri, sinema, tiyatro, gibi bir üniversite kompleksi de kurulmalı. Bu mega kampüse şu anda İzmir de olan özel üniversitelerde taşınabilir. Metro ulaşımının son noktası burası olmalıdır.

* İzmir in en güzel Markası Karşıyaka'da yine başka bir köşe yazısında ele aldığım Karşıyaka Güzel Sanatlar ve Mimarlık Üniversitesi kurulmalıdır.

*Tabii ki İzmir deki devlet üniversitelerinin binaları da yenilenmeli.

* Son olarak da Buca Seyfi Demirsoy Devlet Hastanesi ve Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Tıp Fakültesine dönüştürülmelidir.( Tıp Fakülteleri nereye açılsa en yüksek puanlarla öğrenci yerleşir). Stratejik olarak öğrenciler tarafından İzmir’in ilk tercih edilen şehir olması sağlanmalı .

Bütün bunlar yapıldığında İzmir Türkiye’nin en önemli "Üniversiteler Şehri" olma yolunda emin adımlarla ilerler.

Ben güzel İzmirimizin 10 – 15 yıl sonra Türkiye nin 2. büyük şehri olacağını ve Türkiye’nin o zaman küresel bir güce ve siyasi dengeye sahip olacağını düşünüyorum.

İzmir en güzel şeyleri hak ediyor, sevgiyle kalın…

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar