Atlas Sağlık Eğitim Vakfı (ATASEV VAKFI)
Dr. Sırrı Sorguç

Dr. Sırrı Sorguç

İzmir'e dair

Atlas Sağlık Eğitim Vakfı (ATASEV VAKFI)

05 Nisan 2016 - 10:39

    İzmir Dokuz Eylül Üniversitesi TIP Fakültesinden 1989-1990 yıllarında mezun olan 30 Hekim ve dostları dar gelirli Üniversite Öğrencilerine karşılıksız burs ve destek vermek için bir Vakıf kurdu. Kurucuların, devletimize ve okudukları okula vefa borçlarını ödeme sembolü olarak da Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde birinci sınıfta okuyan bir öğrenci Vakfın ilk bursiyeri oldu.

    Vakfın Yönetim kurulu üyesi olarak vakıf adına kısaca amaçlarımızı özetlersem;

Öncelikle dar gelirli, geleceğin aydını olacak gençlerimizin bursla desteklenmesi , ancak ilerleyen yıllarda kamuya yararlı vakıf ünvanı alarak özellikle İzmir'de sağlık tesisleri,eğitim tesisleri hatta üniversite kurmak.

Vakfın gelecek nesillere de hizmet edecek olması bizim için büyük bir mutluluk kaynağı olacak.

Vakfımız tam olarak faaliyetine 19 Mayıs 2016 günü kurucularımızın Anıtkabir'de Atamızın huzuruna çıkıp çelenk bırakması ve anı defterine yazı yazmasıyla başlayacak.

Bu vakfı kurarken her birimiz maddi ,manevi ve zaman fedakarlıkları yaptık. En büyük gücümüz dostlarımız oldu bu yolculukta .

Vakfı sembolik olarak 36 kişi kurduk ama arkamızda aktif olarak Dokuz Eylül Tıp Fakültesi mezunları başta olmak üzere büyük bir hekim kitlesi, Dokuz Eylül Tıp Fakültesi'nde görevli ve emekli değerli hocalarımız ve çeşitli mesleklerde dostlarımız var.

 

ATLAS SAĞLIK EĞİTİM VAKFI(ATASEV VAKFI)

 

Dünyanın bittiği bir yerlerde,

Güzel sesli akşam perilerinin karşısında
Dimdik ayakta tutuyor göğü
Başı ve yorulmaz kolları üstünde” 
Hesiodos Theogonia,

Vakfımızın adını, binlerce yıllık tarihi zenginliğe sahip, kültürleri harmanlayan efsanelere ve söylencelere ev sahipliği yapan Anadolu mitolojisinden esinlenerek koyduk.

Anadolu mitolojisinin altında, çoğu öyküsü bu güzel topraklarda geçen grek mitlerinde Tanrıların kralı Zeus, Atlas'a çok kızdığından onu sonsuza kadar Gök Kubbeyi sırtında taşımakla cezalandırır.

“Atlas’ın yükü” yüzyıllar boyunca edebiyat, görsel sanatlar ve felsefede sorumluluk, dayanıklılık, görev, sorgulama, astronomi ve keşifle ilişkilendirilmiştir.

Bu mitolojik dayanakla tıpta kafatasını taşıyan ilk omura da “Atlas” adı verilmiştir.

Kafamızı destekleyen, hareketini sağlayarak etrafımızı ve dünyayı keşfetmemizi sağlayan, aklın, dimağın yükünü taşıyan bu ilk omuru sembolik niteliği nedeniyle vakfımızın logosuna taşımak istedik.

Logomuza dikkatle bakılırsa arkada bir dünya olduğu görülür. Ancak bu dünya sadece bir gezegen ya da efsanedeki gibi bir ağırlık değil; keşfedilecek yerlerin olduğu, merak, vizyon ve açık fikirliliği temsil ettiğini düşündüğümüz bir harita; biraz bu toprakların insanı olan Piri Reis’in haritasına benzer şekilde resmedilmiştir.

Logomuzda renk ve grafik olarak daha eski, sıcak bir yelpaze seçmemizin nedeni ise bu vakfın bir pop kültür ürünü değil; kalıcı, kuşaklarca devam edecek bir oluşum olduğunu ifade etmektir. 
Atlas Vakfı'nın temel amacı yüksek öğrenim gören çocuklarımıza burs, yurt dışı kaynak ve bilirkişilere erişebilirlik ile eğitim/öğrenim gereçlerinin sağlanması; buna ek olarak sosyal sorumluluk projelerine katılımlarının desteklenerek memleket ve insan sevgisinin güçlendirilmesidir. 
Atlas’ın yükü hepimizin yüküdür.

Sizlerin de bu yüke bir el vermeniz dileğiyle sevgiyle kalın. 
Bu Atlas görür denizin bütün uçurumlarını
Ve koca direkleri omuzlarında taşır,
Yeri göğü birbirinden ayıran direkleri” 
Homeros Odysseia

 

Son Yazılar