Sibel Uyar'ın belediyesi!
Yalçın Kocabıyık

Yalçın Kocabıyık

Ne yapmalı?

Sibel Uyar'ın belediyesi!

31 Temmuz 2017 - 23:39 - Güncelleme: 01 Ağustos 2017 - 09:27

Meclis Üyeleri Birliği Başkanı olarak son aylarda aldığım şikayetlerden en fazlası 2018-2021 yıllarında Belediyelerin toplayacağı Emlak Vergileri'nin bazı bölgelerde olağanüstü artışa uğraması.

Emlak Vergileri 4 yılda bir nasıl belirleniyor?

Bunu bilmemiz gerekiyor.

Emlak Vergisi artışlarını, oluşturulan bir Taktir Komisyonu belirliyor.

Bu komisyon Belediye yetkilisinin başkanlığında, Maliye'den, Tapu'dan , Ticaret Odası'ndan birer temsilci ve değerlendirilecek Mahallenin muhtarlarından oluşuyor.

Belediye yetkilileri, muhtarlarla yaptıkları çalışmaları sonucunda bir değer artışı belirler ve komisyona öneri olarak sunar.

Komisyon üyeleri de bunun üzerine değerlendirmeler yapar.

Örneğin Aliağa Belediye Başkanlığı % 500 civarında bir değer artışı önerisinde bulunmuş, ancak komisyonu oluşturan diğer kurumların temsilcileri itiraz ederek TÜİK’in belirlediği resmi enflasyon rakamlarını esas alarak % 40 - % 50 oranında artış yapmıştır.

6360 Sayılı Büyükşehir Yasası ile İzmir Büyükşehir'e dahil olan ilçe belediyelere 2018-2021 yılları için yapılan artışları kıyasladığından bir ilçe belediyenin diğer belediyelere oranları, “Yok Artık” denecek kadar artış yaptığı görüldü.

Bu ilçe belediyesinin de daha önce de “Hukuk Var” deyip, hukuku hiçe sayarak, kendisine oy veren garibanların evlerini yıkarken, yıkım kararı olan villaları ve kendi işyerini yıkmayan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar olduğunu tahmin etmişsinizdir.

Konak Belediyesi'nde ortalama %35-40, Karabağlar Belediyesi'nde %25-35, Buca Belediyesi'nde %55-70, Bornova Belediyesi'nde %30-40 Karşıyaka belediyesinde % 60-70 artış yapılırken, Urla Belediyesi'nde Taktir Komisyonunun arsa metrekare birim fiyatları 10 ile 15 kat artırılmış yani Geçen Dönem 800 TL. Emlak Vergisi ödeyen bir vatandaş yeni dönemde 8-10 Bin TL. vergi ödeyecek.

Urla Belediyesi, Taktir Komisyonu'nun belirlediği metrekare birim fiyatı 100TL. olan bir arsaya 2018-2021 yılları arası için 1000-1500 TL. değer biçiyorsa bunun gerekçelerini de vatandaşa açıklaması gerekirdi.

Üst Komisyonun onayladığı bu akıl ve mantık dışı Emlak Vergisi artışı için yasal olarak itiraz süresi 31 Temmuz’da bitti.

Her ilçe belediyede oluşturulan taktir komisyonları emlakların konumuna, imar durumuna, alt yapıları tamamlanmasına vb. bakarak değişik vergi oranlarını tespit edebilir.

Zamanında benimde içinde görev yaptığım bu komisyonlar, yapacakları artışlar için gerekçelerini de belirtmek zorundadır.

Ancak mağdur vatandaşların itirazlarını ve şikayetlerini T.C. Mahkemeleri kabul edecektir.

Daha önceleri bu tür örnek davalar görüldü.

Biz de Meclis Üyeleri Birliği olarak hukukçularımızla Urla’da  emlağı olan mağdur olmuş vatandaşlarımızın adına bu davaları açacağız ve takip edeceğiz.

Ben inanıyorumki hiçbir yasal ve ekonomik veriye dayanmayan, emsali olmayan bu vergi artış oranları T.C. Mmahkemelerinde bozulacaktır.

Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’a birilerinin "dur" demesinin zamanı geldi geçiyor bile…

YORUMLAR

  • 2 Yorum

Son Yazılar