İstiklal Marşımızı anlamak
Yalçın Kocabıyık

Yalçın Kocabıyık

Ne yapmalı?

İstiklal Marşımızı anlamak

13 Mart 2016 - 21:57

1918 Mondros Mütarekesi sonrasında, topraklarımızın yer yer işgal edildiği,

Türk Milletinin ölüm kalım savaşı verdiği bir dönemde,

12 Mart 1921'de Mehmet Akif Ersoy tarafından yazılan İstiklal Marşımız, TBMM'sinde Mustafa Kemal Atatürk'ün de içlerinde bulunduğu herkes tarafıondan ayakta alkışlayarak kabul edildi.

Kurtuluş Savaşı'nın ilk yıllarında. halkı ve askerleri coşturacak, inanç ve güvenlerini artıracak milli marşımız, toplumların dokusunu oluşturan dil, tarih, kültür, yurt, bayrak ve amaç birliği gibi ortak değerlerimiz arasına katılarak, ulusal kurtuluşumuzun, kutsal bir destanı olarak kabul edilmiş oldu. 

 İstiklal Marşımız bu gün hala hep bir ağızdan haykırarak söylediğimizde milli birlik ve beraberliğimizi pekiştirmektedir.

Ona duyduğumuz saygı aynı zamanda milletimize ve devletimize duyduğumuz saygıdır.

Okunurken duyduğumuz heyecan, ulusal bilincimizin ve inancımızın ta kendisidir.

İstiklal Marşımız milletin kader, kıvanç ve tasada bir olduğunu bize anlatır.

Öyle bir anlatır ki,

Bu günü anlatırken dünü vurgular,dünü anlatırken de geleceğe yönelik kalıcı ve güvenli ifadeler ortaya koyar.Her kelime de ayrı bir sesleniş vardır.

Hep birlikte söylenirken,

Türk Milletinin tarihidir,

Milli mücadelenin namuslu ve şerefli direnişidir,

Geleceğidir,

Yaşama azmi,

Hayatta kalma kararı ve inancımızdır.  

İstiklal Marşımız kahramanlık. korkusuzluk, zafer ve ümittir.

Vatan sevgisini ve bu vatan için canlarını feda eden şehitleri anlatır.

Her şeyini feda edebilen ama çorak bir toprak olsa bile, vatan parçasından asla vaz geçmeyenleri anlatır.

Yurdumuzun işgal edildiği bir dönemde yazılmasına rağmen, hiç bir mısrasında hatta kelimesinde tereddüt, endişe ve korku bulamazsınız.

Tarih boyunca benzeri görülmemiş, acımasız, hain düşmanlarla karşı karşıya gelen Türk Milleti yüz yıllar boyu hürriyet ve istiklalini bu güne kadar sürdürerek milli varlığımızı korumuştur ve sonsuza kadar da sürdürecektir.

Bu güne kadar en kötü ve elverişsiz şartlar altında dahi, hiç bir kuvvet milletimizi milli değerlerinden ayıramamıştır. Yani bayrak,vatan, millet sevgisi gibi değerler ve bağımsızlık için canını dahi vermeye hazırdır.  

İstiklal Marşımız milletimizin düşmana karşı tek vucut halinde yaptığı bağımsızlık savaşını anlatır.

Önümüzde duran engel ve sorunları aşabilmek için gereken öncülüğü yapmıştır ve yapmaya devam etmektedir.

Mustafa Kemal Atatürk'ün  gösterdiği ''Muasır Türkiye'' hedefine doğru,dünya devletleri arasında saygın,çağdaş ve örnek gösterilecek yere taşıyarak millet millet yapan değerleri anlatır.

Vatan. millet, hürriyet, hak, istiklal, din, iman, bayrak, ezan gibi bizi ayakta tutan maddi ve manevi değerleri ölümsüzleştirmiştir.  

Emperyalist batı, esaret nedir bilmeyen Türk Milletinin boynuna zincir takmaya kalktığında M.Akif ERSOY ''Ben ezelden beridir hür yaşadım, hür yaşarım. Hangi çılgın bana zincir vuracakmış şaşarım'' diyerek milleti uyandırmıştır.

Emperyalist batı, maddi gücüne güveniyordu.

Elinde modern silahları vardı.

Biz de millet olarak maddi sıkıntılar içindeydik.

Gelişmiş silahlarımız yoktu ama ''imanımız''vardı.

Mehmet Akif, ''Garbın afakını sarmışsa çelik zırhlı duvar, Benim iman dolu göğsüm gibi serhaddim var. Ulusun korkma nasıl böyle bir imanı boğar, Medeniyet dediğin tek dişi kalmış canavar" diyerek millete cesaret vermiştir.

Bizim için vatan mukaddestir.

Bu nedenle Anadolu coğrafyası bizim uğruna canımızı feda etmeye hazır olduğumuz kutsal bir toprağa dönüşmüş, vatanımız olmuştur.

Mehmet  Akif istiklal marşımızda, ''Kim bu cennet vatanın uğruna olmaz ki feda,Şüheda fışkıracak toprağı sıksan şüheda, Canı cananı.bütün varımı alsında Huda, Etmesin tek vatanımdan, beni dünyada cüda'' diyerek, bu ruha sahip çıkıldığında kimsenin bize zincir vuramıyacağını anlatıyordu.  

Mehmet AKİF, ''Allah bu millete bir daha istiklal marşı yazdırmasın''diyerek o günlerin zorluğunu ve ödenen bedelleri anlatmak istemiş. Ancak aynı güçler ve aynı anlayışla içimizdeki hainlerle beraber vatanımızı bölmeye. Türkiye Cumhuriyeti'ni yıkmaya çalışmaktadırlar.

İstiklal Marşımızı haykırarak söyleyerek,

Atalarımızın yolundan giderek, 

Birlik ve beraberlik içinde,

Bize miras kalan milli değerlerimize sarılarak,

Bütün dünyaya, ''Bu güne kadar başaramadınız.Bundan sonrada hiç bir zaman başaramıyacaksınız, Atamızın emanet ettiği Türkiye Cumhuriyeti ilelebet payidar kalacaktır'' diye seslenelim.

Son Yazılar