ÇEŞMEALTI İNSANLARI (3) Uğur'un Kahvesi ve KIVIRCIK
Nevzat Dönmez

Nevzat Dönmez

ÇEŞMEALTI İNSANLARI (3) Uğur'un Kahvesi ve KIVIRCIK

10 Ekim 2019 - 19:57 - Güncelleme: 04 Ekim 2021 - 22:43

ÇEŞMEALTI İNSANLARI (3)
Her şey insanla güzel. İnsanları iyiyse, sevgi doluysa orası yaşanacak, gezilecek yerdir.
Urla’nın şirin beldesi Çeşmealtı’nda yaşıyorum.
Bir yanımızda asırlık çamlarla dolu Güvendik Ormanı,
Bir yanımızda, iki kulaçta varacağınız adacıklarla süslenmiş tertemiz deniz.
Oksijen deposu.
Bu güzel beldede yaşayanlar inanın en az 10 yıl fazla yaşar yaşıtlarından.
Ama benim bu beldede, doğasından da, denizinden de, ormanından da çok sevdiğim, vazgeçemediğim başka şey var:
Çeşmealtı’nın insanları.
Daha önce iki kez yazdım bu üçüncüsü.

BULUŞMA YERİ BALIK MEZATI

Bu güzel beldenin en önemli buluşma yeri “Balık Mezatı”dır.
Saat tam 11’de kurulan balık mezatının keyfini mutlaka yaşamak lazım.
Her sabah merhabalaşır Çeşmealtılılar burada…
Su Ürünleri Kooperatifi Başkanı Güven Konuk ile balıkçılıkta çok usta olan "Manav" Ahmet'in organize ettiği mezatta, canlı balıklar çok ucuza satılır ziyaretçilere.
Mezat bittiğinde genellikle  Uğur Kılıç'ın meydandaki "Uğur'un Kahvesi’dir buluşma yeri.
Tavşankanı çayları servis eder sevgili Uğur Kılıç'ın çok değerli eşi Mukaddes. Mukaddes herkesin çok değerlisidir. Onun elinden  buharı tüten çay içmek de inanın çok keyiflidir.
Tam bir balıkçı kahvesi burası.
Okeyler çayına oynanır ama oyun kimin umurunda; herkes birbirine taş değil laf atar.
5 kocaman tekne eskiten ve duyduğuma göre en son emektar teknesinin motorunu yenileyen Öcal Kaptan’ın denizle ilgili anılarını dinlemeye doyamazsınız. Bu bölgede balık nerede ise adrese teslim tarif eder sevdiklerine...
"Çukur" dizisinde "Çukur evimiz İdris Babamız" sloganı vardı ya o söz bu kahvenin ağır abisi Erden Can için de geçerli. Çeşmealtı'nın ilk muhtarlarından Dayı lakablı Erden abimize gösterilen saygı onun duruşundan ve yardımseverliğinden gelir.
Kahkahaların yükseldiği en neşeli masaya bakarsanız Urla Belediye eski Başkanı Sibel Uyar'ın eşi Günay Uyar'ı ve dostlarını görürsünüz. Günay için, "O etrafına mutluluk verir" diye boşuna demiyorlar...
Günay'ın en çok uğraştığı kişi de Urla'de belediye meclsi üyeliği de yapan yakışıklı kardeşim Zeki Aldı. Bu ikilinin atışmasına doyum olmaz izlemeniz lazım. Onlara Seco da (Sacettin Gülter) katılınca muhabbetin dibine vurursunuz.
Başkomiserlikten emekli Metin Abim (Metin Sepen) okey oynarken "Oyun hiç bende kalmıyor" diyor ama hesabı hep o ödüyor nedense..
Neşe küpü, Kaptan Öcal'a miço olabilmek için benimle yarışan Muammer Sarsu’nun dahil olmadığı bir sohbet olmaz bu kahvede. 

Kahvenin ve özellikle siyasi sohbetlerin denge adamı Saim Terzioğlu ile her şeyi tartışabilirsiniz. Görüşüne katılmasa da sabırla dinler. Tam bir demokrattır... 
Çeşmealtı’nın iki mahallesinden biri olan Güvendik’in genç muhtarı Gökhan Balıkçıoğlu, burada seçmenleriyle bir araya gelir Çeşmealtı'nın sorunlarını dinler.
İstanbullu Alaattin Başarır'a milyon verseniz adımızı atmaz bir daha oraya Çeşmealtı'nı bırakıp.
Kahvenin neşeli bir siması da, bizim sevgili meslektaşımız Hasan Tahsin Kocabaş’ın amcası,  ”Sakin” lakaplı Nihat Kocabaş. "Sakin" dediklerine bakmayın, o konuşurken sesini Pınarlı Adası'ndan duyarsınız.
Otomobilinden Türk bayrağını, kafasından fötr şapkasını hiç indirmeyen Nihat Karasakal, tam bir Türkiye ve Çeşmealtı sevdalısıdır. 
"Sinema" lakaplı Ahmet Özgörkey'in poşetlik sohbetleri kahvenin neşe kaynağıdır.
Kahvenin yolunu bilmeyenler de vardır tabi...
İzmir'de çalışıp akşam dönenler mesela. Onlardan biri de sevgili doktorumuz Tepecik Araştırma Hastanesi Başhekim Yardımcısı Dr. Sırrı Sorguç. Doğa ve deniz aşığı doktorumuzla biz balık tutarken değerli eşi Dr. Yelda Sorguç yeni romanını bitirmek için bilgisayarın başında olur hep..
Çeşmealtı denince burada kokoreçiyle haklı ün yapan Özcan abimizi yazmadan olmaz. Onun sıcak sohbeti de kokoreçin lezzeti de tarif edilemez. 

HEPSİNİN LAKABI VAR

Kahveye gelenlerin hepsinin bir lakabı var:
“Müdür” Ruhi Morgül, “Sarı” Serkan Çınar, “En hızlı balıkçı” Hüseyin Eren, “Balçovalı” İsmail Dikmen, “ Akil insan” Hüseyin İpşiroğlu, “arabacı” Hüseyin Vural,”Temel” Ali Rıza Özbay, “Boyacı” Ahmet, “Süslü” Mehmet Sezer, “Valentino” Mustafa Şam, "Albay" Ülkü Kandemir, "Mercedes" Raif. 
Kahveye girdiğinizde ilk kez geldiğinizi hemen anlarlar ve size ilk çayı ısmarlamak için birbirleriyle yarışırlar.
Ünlü siyasetçilerimiz de kahvenin müdavimleri arasında:
Konak Belediye eski Başkanı Ahmet Sarışın, Buca Belediye eski Başkanı Ertan Erdek, Bornova Belediye eski Başkanı Ali Sözer, Urla Belediye eski Başkanı ve İzmir eski Milletvekili Bülent Baratalı, Urla Belediye eski Başkan Yardımcısı Ahmet Tiryaki, emekliliğin tadını çıkaran Konak Belediyesi Başkan Yardımcısı Sami Sarışın, Necati Yıldız, CHP Kars eski senatörü Sırrı Atalay'ın yeğeni emekli polis memuru Alpay Atalay'ın da bulunduğu masanın konusu hep CHP, hep siyasettir.
Ahmet Sarışın'a burada gösterilen ilgiyi görseniz, o hala gönüllerin başkanı.  
Eğer onların bir arada olduğu güne denk gelirseniz ayrılamazsınız kahveden. Sohbetleri içine çeker herkesi.

"KIVIRCIK"A UĞRAMADAN OLMAZ

Çeşmealtı'nda birbirinden usta ve insaflı insanların işlettiği aile bütçenizi yıkmadan yemek yiyebileceğiniz mekanlar da var. Çeşmealtı merkezine geldiğinizde "Kıvırcık" nerede diye sorun. Dili tatlı, eli usta Murat Kıvırcık'ın yerini hemen gösterirler. Deniz kenarında birbirinden güzel meze ve balıkları inanın evdekinden daha makul fiyata yersiniz. Murat'ın sempatik ve insanı kucaklayan ilgisi ile mezelerin lezzetine ise fiyat biçilemez...

Eğer yolunuz Çeşmealtı’na düşerse, 
Denizinde yüzün, 
Ormanında gezin 
Ama mutlaka tam meydandaki Uğur'un Kahvesi’ne de gelin.
Burada Çeşmealtı’nın bu güzel, sevgi dolu, neşeli, dost, saygılı insanları ile tanışın.
Bunu bir kez yaptığınızda, bu güzel beldeye gelmek için doğasından da, denizinden de fazla nedeniniz olacak inanın.

YORUMLAR

  • 3 Yorum
  • Mukaddes kıkıc
    4 yıl önce
    Nevzat abim tesekkur ederım hersey karsılıklı guzel iyiki varsınız saygılar
  • Cengiz cansız
    4 yıl önce
    Nevzat kardeşim ne güzel anlatmişsın insanın çeşmealtına yerleşkesi geliyor
  • Serhat Bülent Kurt
    4 yıl önce
    Nevzat abi yazın harika, kalemine sağlık. Yolum düşmese de bu yazınızdan sonra mutlaka bir gün Uğur\'un Kahvesine geleceğim.

Son Yazılar