İZBAN KARARI DOĞRUDUR
 Erkan Sevinç

Erkan Sevinç

PAZAR SOHBETİ

İZBAN KARARI DOĞRUDUR

18 Şubat 2018 - 00:57

“Çarşı her şeye karşı”

Tamam Çarşı’lıyız ama her şeye karşı değiliz.

Misal İzmir’deki tramvay yatırımı.Modern şehircilik açısından doğru bir yatırım.Güzergahları eleştirebiliriz, durak isimlerini tartışabiliriz, can ve mal güvenliğini gündeme getirebiliriz ama böyle bir toplu taşımacılığa karşı çıkmamız mümkün değil. Karşıyaka’dan sonra Konak Tramvayı hizmete girince şehir içi ulaşımda dolmuş ve otobüsler servis dışı kalacağı için rahatlama olacağı aşikar.

Karşıyaka Tramvayı test sürüşleri sonrası işletmeye açıldığında dolmuşlar kaldırıldı.Sadece dolmuş şöförleri değil halk da ayaklandı.Sonra ne oldu? Dolmuşçular yeni hatlara ya da taksiciliğe geçtiler,o isyan eden halkta bugün tramvayı  çok kullanıyor. Karşıyaka sakinleri sefer sayıları sıklaştırılsın demeye başladılar bile. İzban için de aynı istek var. Özellikle sabah ve akşam saatlerinde seferlerin daha sık olması gerek.Yük ve yolcu trenlerinin aynı hattı kullandıkları için Büyükşehir yetkilileri bunu yapamadıklarını söylüyorlar.

İzban dedim de biliyorsunuz bu hafta işletme artı para sistemine geçti.Gittiğiniz yer kadar ödeme yapıyorsunuz.Bu sistem ben bildim bileli dolmuşlarda varken kimse sesini çıkarmadı, şimdi yine halk ayakta.

İzban’a her geçen gün yeni yeni duraklar ekleniyor. Farzımahal Aliağa’dan binip Selçuk’ta inecek bir yolcu ile iki durak için treni kullanacak bir yolcunun aynı ücreti ödemesi sizce uygun mu? Değil tabii ki ,o yüzden İzban’daki yeni uygulama doğrudur.

Tramvay için olumsuz raporlar sunan TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu bu kez İzban için “Tarife değişikliği kamu yararına değildir,geri çekilsin” kampanyası yapıyor.Oysa kurulun önceliği odaların adından Türkiye’nin çıkartılması yönünde ses getirecek eylemlere imza atmak olmalı..

Başkan Aziz Kocaoğlu,  “Aliağa-Menderes, Aliağa-Selçuk oldu. Yarın da Bergama’ya gidecek, Kınık’a gidecek. 136 kilometreyi bugün tek biletle gitsin iddiasında bulunmak doğru değil. Bu işin adaleti var. Bizim yolcumuzun büyük bölümü Şirinyer ve Çiğli istasyonu arasında. Onları etkileyen bir şey yok. Ödeyecekleri 2.86 TL’dir. Aynı ücrettir. Burada bir zam söz konusu değil. 25 kilometrenin ötesinde cüzi de olsa bir para almak işin doğasındadır. Gittiğin kadar öde tarifesinin daha adil, daha doğru, daha hakkaniyetli olduğunun ve hizmetin daha adil dağıtıldığının bilinmesi taraftarıyım”diyor.

Bu şehirde Kordon’dan otoban, Çankaya’da tepeden metro geçirmeye kalktılar.5 dakikada karşıya geçecek deniz otobüslerini geri gönderip takalarla deniz ulaşımı yaptılar. Yanlışa hep karşı çıktık. Doğruya da doğru dedik.Bu yazıyı okuyanlar yine ayaklanacak  ve adım gibi eminim “Aziz bey size ne verdi?” diyecekler.

 

YORUMLAR

  • 7 Yorum
  • nesibe acir
    6 yıl önce
    İzban aliaga selcuk ulsimi yavas daha hzli olmali
  • mutlu tuncer
    6 yıl önce
    Erkan Sevinç sen milletin neden isyan ettiğini anlamamışsın... Bütün bu saydıklarının konuyla hiç mi hiç ilgis yok. Uygulamadan rahatsız millet. Para bloke işidir insanı rahatsız eden. Teknoloji çok müsait. Adam binerken bassın kartını, inerken de bassın, gittiği yer kadar para ödemiş olsun. Mesele bu kadar basit. Yani kızgınlığın nedenini anlayamamışsın.
  • fatih özgün
    6 yıl önce
    “Aliağa-Menderes, Aliağa-Selçuk oldu. Yarın da Bergama’ya gidecek, Kınık’a gidecek. 136 kilometreyi bugün tek biletle gitsin iddiasında bulunmak doğru değil. Bu işin adaleti var. Bizim yolcumuzun büyük bölümü Şirinyer ve Çiğli istasyonu arasında. Onları etkileyen bir şey yok. Ödeyecekleri 2.86 TL’dir. Aynı ücrettir. Burada bir zam söz konusu değil. 25 kilometrenin ötesinde cüzi de olsa bir para almak işin doğasındadır. Gittiğin kadar öde tarifesinin daha adil, daha doğru, daha hakkaniyetli olduğunun ve hizmetin daha adil dağıtıldığının bilinmesi taraftarıyım. Sayın Başkanın buraya kadar söylediklerine katılıyorum, fakat blokaj sistemine katılmıyorum zira 10 tl si olmayan ancak gidip dönecek kadar parası olan birçok insanlarımız var.birçok kredi kartının limit aşımına izin verdiği günümüzde izban ın da limit aşımına izin verebileceği düşünülebilirdi.Sayın Başkanın dar gelirli aileleri de düşünerek yeni düzenlemeler yapacağından eminim.
  • Reyhan Örün Akçaöz
    6 yıl önce
    Aynı fikirdeyim. Maliyet hesabı iyi yapılırsa ve buna uyulursa hizmet yürür. Yoksa hizmet verilemez.
  • Mahmut AÇIKKAR
    6 yıl önce
    İzmir'de oturmanın da bir bedeli olmalı aliağadan Selçuk'a kadar gitmenin de bir bedeli olmalı... 1 km'ye 2:86 krş veren bir vatandaş,40 km'ye de,4 lira ödeyiversin bi zahmet..bir vatandaş, Ben Çiğli'de oturuyorum bana bir faydası yok diyor,Çiğli Katip Çelebi hastanesine Kadar ihalesi yapıldı,yakında inşaatına başlatacak..
  • ÖMER GÜRSOY
    6 yıl önce
    çok haklısın ERKAN SEVİNÇ BÜYÜKŞEHİR DOĞRUSUNU YAPAR ZİRA SEN DE BÜYÜKŞEHİR BAŞKANI DA CE HA PE'LİSİNİZ!...O HALDE SENİN HÜKÜMETE DE ZAMLARLA İLGİLİ LAFIN OLAMAZ ZİRA ONLARDA TIPKI BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE BAŞKANININ YAPTIĞI GİBİ YATIRIM YAPIYORUZ TABİKİ ZAM YAPACAĞIZ DİYİYORLAR!...YANİ GEREKÇE YATIRIM İNANIRSAN!...DEVEYE DİKEN İZMİRLİYE S...N LAZIM!...KOLAY GELSİN...
  • Yasar altan
    6 yıl önce
    Ben evka2de oturuyorum karsıyaka tramvayının bana yararını gösterin yafa çiğlide yamanlardeörnekköyde egekentte evka5 teoturanlara ne faydası var karsıyakanın bostanlnın zengin tayfasına yaptınız tramvayı oganizeye kadar çiğlye kadar uzatın haydi göreym büyükşehir zaten karsıyaka kavsağından sonrasını izmir olarak görmüyor zaten ama biz onu sandıkta göreceğiz

Son Yazılar