İyi teknolojiye servet harcamayın!
Ender Şanal İzmirligil

Ender Şanal İzmirligil

Genç bakış

İyi teknolojiye servet harcamayın!

03 Ocak 2016 - 11:26

2016 yılının ilk günlerindeyiz, yeni yılda yürürlüğe girecek olan asgari ücret zammı ile cebinizi çok zorlamayacak telefonları sizler için bir araya getirdim.

2015 yılı akıllı telefonlar açısından cidden hareketli bir yıl oldu. Bu yılın başlarında satışa sunulan çoğu akıllı telefon hemen eskidi.

Büyük üreticiler amiral gemileri ile hız yarışına devam ederken, alt ve orta seviyede en güzelini ve en makul fiyata satma çabasında.

Ben de sizler için 1 Ocak 2016 tarihi itibariyle, en ucuz ama en yetenekli akıllı telefonları bir araya getirdim. Önce isterseniz, telefonları alırken en çok duyduğumuz sözcüklerin ne olduğunu öğrenelim.

Bilinmesi Gereken Püf Noktalar

RAM Nedir ?

ing. Random Access Memory (rasgele erişimli bellek) çoğunlukla bilgisayarlardaki ana hafıza ya da birincil depo olarak kullanılır. Gösterme, yükleme,uygulamaları yönlendirme ve veri için çalışma alanı olarak işlev görür. Bu depo ne kadar büyük olursa o kadar çok işlemi aynı anda yapabilirsiniz.

İşlemci Nedir ? (CPU) Merkezi İşlem Ünitesi

İsminden de tahmin edebileceğiniz gibi, telefondaki tüm işlemlerin yapıldığı ve size sunulmadan önce resmen bir hesap makinası gibi düşünen ve cevap veren ünite, bu ünite ne kadar hızlı olursa o kadar çabuk tepki ve cevap veren bir telefona sahip olursunuz.

Çözünürlük ve Piksel Nedir ?

Aslında son 15 yıldır karşımıza sürekli çıkan bir terimdir bu, işin özü : Ne kadar çok piksel, o kadar çok detaylı ve net bir görüntü. Megapiksel içinde aynı şekilde, daha geniş alanda görüntülenebilen ve tabiri caiz ise daha “kareli” görüntü.

Bataryalardaki “mAh” Nedir ?

ing. mili amper hour (miliamper-saat) yani saat başına düşen amper gücü, bataryalarımız eğer yüksek amperli olursa daha çok enerjiyi daha uzun süre taşıma olanağına sahip oluyor. Fakat bu daha çok enerji kullanımı anlamına da gelebiliyor.

İŞTE YETENEKLİ VE UCUZ OLANLAR

Casper VIA V3

Casper'ın en başarılı hız/fiyat cihazlarından biri olan VIA V3, MediaTek'in 4 çekirdekli MT6582 işlemcisini kullanıyor.

5 inç boyutunda 1280x720 piksel çözünürlüğünde bir ekran ile bizi şaşırtmaya devam eden Casper 1GB RAM ve 8GB dahili depolamaalanı sunuyor.

8 Megapiksel arka ve 5 Megapiksel ön kamera kullanan VIA V3, 2800 mAh bataryayla çalışıyor.

Piyasa fiyatı: 540 - 569 TL

General Mobile 4G

Google'ın çok yakın zamanda düzenlediği etkinlikle tanıtılan Android One bazlı General Mobile 4GQualcomm'un 1.2 GHz hızında çalışan 4 çekirdekli Snapdragon 410 işlemcisinden ve Adreno 306 ekran kartı biriminden güç alıyor.

2 GB RAM ve 16 GB dahili depolama alanı sunan telefonda, 13 Megapiksel arka ve 5 Megapiksel ön kamera yer alıyor.

5 inç IPS ekran ile gelen General Mobile 4G, 2500 mAh bataryayla öne çıkıyor.

Piyasa fiyatı: 649 TL

 

Asus Zenfone 2 Laser

5.5 inçlik şahane bir LCD ekran ile gelen Asus Zenfone 2 Laser, Qualcomm'un yeni Snapdragon 410 işlemcisiyle ve Adreno 306 grafik kartıyla çalışıyor.

2 GB RAM'e ve 16 GB dahili depolamaya sahip olan cihaz, microSD kullanımına açık olan bu cihazla ek olarak 128GB’a kadar yükseltilebiliyor.

Lazer oto-odaklanma destekli 13 Megapiksel arka ve 5 Megapiksel ön kamera kullanan cihaz, dayanıklı bir 3000 mAh bataryayla çalışıyor.

Piyasa fiyatı: 749 TL - 800 TL

Apple ve Samsung’un yeni ürünlerinde olduğu gibi fiyat aralığı 2200-3200 TL olmayan, fakat yinede aynı deneyimi yaşayabileceğiniz bir çok model ve marka şuan piyasada yok satıyor.

İyi teknoloji için bir servet harcamaya artık ne gerek var nede mantık.

Hayatımızın içine bu kadar entegre olmuş olan akıllı telefonları her bütçeden ve her sınıftan insan  rahatlıkla alabilir, o yüzden boşuna ay sonunu getirememe veyahut taksitleri ödeyememe stresine sokmayın kendinizi.

Son Yazılar