Plaj, marina, beach clup ve denize uzanan korular; İzmir
Dr. Sırrı Sorguç

Dr. Sırrı Sorguç

İzmir'e dair

Plaj, marina, beach clup ve denize uzanan korular; İzmir

20 Nisan 2016 - 13:15

Denize kıyısı olmayan Paris'te sıcaktan bunalanlar, Seine (Sen) Nehri'nin kıyısındaki yapay plajlara koşuyor.

Tabii burada eğlence de var

Akdeniz'de ve Atlas Okyanusu'nda uzun kıyıları olan Fransa'nın başkenti Paris, aynı Ankara gibi denizden kilometrelerce uzakta bulunuyor.

Bu yüzden Paris Belediyesi, aşırı sıcaklardan bunalan ya da tatile gidemeyenler için 12 yıldır Seine Nehri kıyısına, yapay plajlar kuruyor.

5 bin ton deniz kumu serpilen nehir kıyısına yerleştirilen palmiye ağaçları, şemsiyeler ve şezlonglarla şehrin merkezi Paris Plages adı altında, adeta bir tatil beldesine dönüştürülüyor

Eskişehir'de, Büyükşehir Belediyesi'nin Kent Park içerisine yaptırdığı 350 metrelik yapay plajda sezon açılışı yapıldı. Yapay plaja, kadın ve çocuklar büyük ilgi gösterdi.   

Dubai,Japonya,Berlin,Meksika.. Dünyanın bir çok yerinde yapay plajlarla özellikle denize uzak kentlere yapay olarak deniz kumu taşınarak plajlar yapılıyor.

Bu konuları neden anlatıyorum derseniz.

Benim projem şu:

İzmir, şehir merkezi sahili;  doğal özellikleriyle az yatırımla marina ve benzeri yatırımlar yapılabilecek ve yıldızı kolayca parlatılabilecek bir şehirdir.

Ele alınan projelerde gümrükten Kantar Karakolu'na kadar olan bölgede ” Konak Pier”i de içine alan yat limani ve marina düşünülmekte olup, ancak bence bunun tamamlayıcısı olarak yine konak ordu evinin karşı kıyısından başlayacak ve Üçkuyular vapur iskelesine kadar olabilecek (ya da bu aradaki bir yerde 3-4 km alana) yapay plajlar, beach cluplar  yapılması halinde İzmir sehir merkezi Antalya gibi şehir içerisinden denize girilen güzel ve turistik bir şehir haline getirilebilir.

Bu proje kapsamında ayrıca Karataş semtinin sahilden başlayıp yukarıda Hatay Altıntaş durağına kadar olan  gecekondu ve kötü görünümündeki alanı içeren genişçe bir bandın yıkılıp (burada bölge hafif dikçe bir yokuş olacağından ) yıkılan alanlara ağaçlar dikilerek rekreasyon alanı yapılması,

Karataş'tan Altıntaş'a çıkmak isteyen sakinler için yürüyen merdivenler yapılması ,

Aynı zamanda burada bu amaçla İzmirli bir hayırsever Musevi vatandaşımızın(Nesim Levi ) yaptırdığı Tarihi Asansör ile uyumlu ve aynı amacı güden hoş bir yapılaşma meydana getirecektir.

Hem denizden bakıldığında insanı boğan daraltan yapılaşmanın hoş bir görüntüye dönmesi hem de denizden esen rüzgarın İzmir'in arka semtlerine ulaşmasını sağlayacaktır.

Bu ağaçlanıdırılmış bölgeleri yine Karataş'tan Üçkuyular'a doğru giden güzergahta 2-3 adet daha yaparak İzmir için gerçekten vizyonunu değiştiren ses getiren bir proje olacağından eminim.

Bu proje  kentsel dönüşümün de önünü açabilecek bir başlangıç ivmesi yaratacaktır güzel İzmir’imize.

 

 

Son Yazılar