İzmir'e neşe ve eğlence caddesi
Dr. Sırrı Sorguç

Dr. Sırrı Sorguç

İzmir'e dair

İzmir'e neşe ve eğlence caddesi

29 Mart 2016 - 15:43

İstanbul'da İstiklal Caddesi bir buçuk kilometre,

Paris'te Şanzelize (Champs-Élysées ) 2 kilometre,

Berlin'de Kurfürstendamm ya da diğer adıyla Ku'damm 3.5 kilometre,

Barcelona'da  Las Ramblas  2 kilometre .

Yukarı da saydığım caddeler Avrupa’nın en ünlü ve turistlerin en çok ilgi gösterdiği, hatta neredeyse bulunduğu şehirlerin bu caddeleri görmek için ziyaret edildiği yerlerdir.

Bu caddelerin her birinin ayrı ayrı , güzel ve etkileyici yönleri vardır. Ama en önemli vasıfları bulundukları şehrin neşe-eğlence , sanat ,alışveriş ve buluşma merkezleridir.

Bu caddeler bulundukları şehirlerin tarihi ve merkezi yerleridir.

GAZİ BULVARI AYNI ÖZELLİKTE

İzmir Gazi Bulvarı, 3 kilometre uzunluğunda bir cadde.

Tıpkı yukarıdaki saydığım caddelerin yapısında ve aynı özelliklerin rahatlıkla sağlanabileceği konumdadır.

İzmir Limanı'na ulaşan Kıbrıs Şehitleri Caddesi küçük ve dar bir cadde olmasına rağmen tıpkı bahsettiğim diğer caddeler gibi aynı yönde gelişmekte olan bir cadde. Devamı Gazi İlkokuluSokağı da trafiğe kapalıdır. Gazi İlkokulu'ndan Swiss Otel arkasında bulunan sevgi yoluna kadar trafik açıktır ama bu sokaklarda aslında yayaların daha çok kullandığı pek trafik olmayan sokaklardır.

Sevgi yolu da bildiğiniz gibi trafiğe kapalıdır. Bu yoldan ileriye doğru devam edersek Yol Gazi Bulvarı'na çıkar ve hemen sonra Mimar Kemalettin Moda Caddesi, biraz daha gidildiğinde Konak Pier ve daha sonra Kemeraltı..

Gazi Bulvarı'nın altında sahilden Basmane meydanına kadar yer altından  bir cadde yapıp Gazi Bulvarı trafiğe kapanmalıdır.

Bu cadde üzerinde düzenlemeler yaparak (bu cadde özellikle Barcelona' daki Las Ramblas'a çok benzemektedir) sokak müzisyenleri, ressamlar, pandomim sanatçıları,canlı performans heykeller, hediyelik eşya satıcıları,küçük kafe ve restoranları barındıran ve 24 saat eğlencesi olan bir yapıya kısa zamanda kavuşturulabilir.

Böylece bu caddeye aynı Berlin Ku’damm daki gibi ünlü markaların mağazaları akacaktır. Hemen yakınındaki Mimar Kemalettin Moda Caddesi de bu hareketlilikten nasibini alacaktır.

Konak Pier’deki yat limanı ve marina da bitirilirse şehrin neredeyse sosyal yapısı kökünden değişecek boyutta olacaktır.

Düşünün..

İzmir de şu an gemilerle turistler her gün gelmektedir. Bu turistler sadece yürüyerek doyumsuz bir gün geçirecekler.

Kıbrıs Şehitleri Caddesi'nden başlayıp, Gazi İlkokulu sokağı, sevgi yolu, Gazi Bulvarı- neşe ve eğlence caddesi, Mimar Kemalettin Moda Caddesi, Konak Pier-marina ve Kemeraltı tarihi çarşısını gezecekler.

Alışveriş edecekler,

Eğlenecekler ve kafeler de restoranlar da hoş vakit geçirecekler.

Bu güzel günü yaşayan turistler tanıdığı herkesi İzmir’e gönderecek..

Daha önce köşe yazılarımda anlattığım diğer konularla bu yazımdaki ve daha sonra yazacağım yazılar bittiğinde çocukluk çağlarından beri hayallerini kurduğum İzmir ortaya çıkacak. Umarım beğenirsiniz,ya da yetkililerin dikkatini çeker de şehrime fikir olarak bir katkım olur. İ

zmir dünyanın en güzel şehri çünkü..

Bir sonraki yazımda Karşıyaka'da doğal yaşam parkı, kuş cenneti, Tuzla ve Mavişehir'de dev akvaryumla ilgili düşüncelerimi aktarmayı düşünüyorum.

Daha sonra tarihi Kemeraltı'nı işleyeceğim. Sevgiyle kalın…

Son Yazılar