Atina da Akropol, İzmir Pagos’ ta Antik Roma Tiyatrosu…
Dr. Sırrı Sorguç

Dr. Sırrı Sorguç

İzmir'e dair

Atina da Akropol, İzmir Pagos’ ta Antik Roma Tiyatrosu…

11 Mart 2016 - 10:12

İzmir ‘de İkiçeşmelik, Agora, Kadifekale..

Bu saydığım semtler şu an gecekondu, hizbe binalar, dar sokaklar, hurdacılar, evsizler ve kentimize doğu ve güneydoğu illerimizden  göç eden vatandaşlarımızın bulunduğu,

Belediye otobüslerinin kuyruk oluşturup sıkışık trafikte zor ilerleyebildiği..

Kısacası İzmir’in en bakımsız ve göze kötü görünen semtleridir.

Ama aslında İzmir tarihinin en önemli ve görkemli mekanlarıdır buraları.

Örneğin Kadifekale;

(Kentinin Akropolü. M.Ö. 334 te Pagos dağı eteklerinde bir tepe üzerinde bulunan kale Anadolu’yu Pers egemenliğinden kurtaran Makedonya Kralı Büyük İskender’in isteği ile yapılmış. Bugün Kadifekale olarak adlandırılan Pagos dağının adının antik kaynaklarca Grekçe ’de ‘Tepe’ anlamına gelen  Pagos.). Efsaneye göre; İzmir’e gelen Büyük İskender, o zaman ormanla kaplı “Pagos Tepesi “ denilen Kadifekale’de Nemesis Kutsal alanında (İzmirliler çifte Nemesisi yani ikili su perisini kutsal sayarlardı).

Avlanırken bir ara ulu bir çınarın altında uykuya dalar, rüyasında gördüğü iki Nemesis, İskender’den yeni İzmir kentini uyuduğu tepenin eteklerinde kurmasını ister, uykusundan uyanan İskender, Klaros’un Apollon kâhinine gördüğü rüyayı anlatarak fikrini sorar. Kâhin rüyayı tek bir cümlede yorumlar :

“ Kutsal Melez Çayı kenarındaki Pagos Tepesi eteklerinde yerleşecek İzmirliler, eskisinden dört kez daha mutlu olacaklardır.  

Yani şu anki İzmir’i Büyük İskender kurmuştur.

Agora  (antik dönemde şehirle ilgili politik, dini, ticari her türlü faaliyetin gerçekleştiği, tüm kamu binalarının etrafında sıralandığı halka ait geniş açık alan ) binlerce yıl öncesinin İzmir’deki en önemli yerleşimidir.

Yine burada bir zamanlar kendini Mesih ilan eden Sabetay Sevi'nin oturduğu ev bulunmaktadır.( bu semt eskiden Musevi vatandaşlarımızın oturduğu semttir.

Sabetay Sevi’nin evi günümüzde restore edilmektedir.

Havra Sokağı, tarihi camiler.. Yani antikYunan, Roma ve Osmanlı eserlerinin iç içe bulunduğu muhteşem bir güzellikler ve özellikleri barındırır bu semt.

Tarihi Agora’dan Kadifekale ye uzanan bir yer altı tüneli vardır (çocukken ben bu tünelden geçerek kadifekale den girip agoradan çıkmıştım.)

Yine Büyükşehir Belediyesi'nin yürüttüğü, bence İzmir’in gerçek kimliğini ortaya çıkaracak bu Pagos tepesinde ve Kadifekale'nin ön kısmında muhteşem bir Roma Antik Tiyatrosu'nun gün yüzüne çıkarılması çalışmaları başlatılmıştır.

Bu tiyatro 16 bin kişilik büyük bir tiyatrodur

Ortaya çıktığında ve ışıklandırması yapıldığında en az Atina‘daki akropol kadar muhteşem bir görüntü ortaya çıkacak ve Anadolu medeniyetini- İyon medeniyetini ve Roma medeniyetini birleştirecek bir halka olacaktır.

Bu saydığım bölgedeki gecekondular yıkılıp; modern ve geniş yollar, ışıklandırmalar, semtin tarihini ve tarihi kişiliklerini resmeden heykel resim ve tablolarla süslenmiş sokaklar izmir’in en güzel semtini hak ettiği değere yükseltecektir.

Tarihi tiyatro ve agora çalışmaları bittiğinde, denizden bakıldığında İzmir’in sembolü saat kulesi yerini tarihi tiyatroya bırakacaktır.

İlerleyen makalelerde İzmir ‘e Berlin’deki gibi bir Müzeler Adası, Barselona’daki Las Ramblas gibi İzmir’e neşe ve eğlence caddesi konularını ele alacağım..

İzmir gerçekten çok güzel.. Daha da güzel olmalı..

Sevgiyle kalın

Son Yazılar