Kadınlar Günü...
Arseli Yağmur Kurt

Arseli Yağmur Kurt

Kadınlar Günü...

12 Mart 2018 - 01:57

Kadınlar günü akıllara gelince yılın sadece bir günü kutlanan bir olay, peki siz kadınlar gününün neden kutlandığını biliyor musunuz?

Biliyorsanız da ne kadar ayrıntılı biliyorsunuz?

Kadınlar günü, romantik, eğlenceli veya mutluluk verici bir olay üzerine ‘Kadınlar Günü’ olmadı. Kadınlar Günü gerçekten herkesin bilmesi gereken bir olay olduğu ve hatırlanması gerektiği için ‘Kadınlar Günü’ oldu. Unutulsun veya nedeni bilinmeden kadınlara bir iki sözcük söylensin diye ‘Kadınlar Günü’ olmadı.

8 Mart 1857’de New York’ta tekstil işçisi kadınlar, 16 saatlik çalışma saatleri, düşük ücret ve insanlık dışı çalışma koşulları sebebiyle greve çıktı. Daha iyi koşullarda çalışmak, 10 saatlik çalışma saati, yaptıkları işin karşılığında işlerine eşit olan parayı almak istediler.

40.000 dokuma işçisi daha iyi çalışma koşulları talebiyle greve başladı. Bu sırada çıkan olaylar sırasında fabrika içinde şüpheli bir yangın başladı. İçeri kilitlenmiş olan yüzlerce kadın, yangında hayatını kaybetti.

Sosyal medyada rastladığım bazı insanlar Kadınlar Günü’nün kutlanmaması gerektiğini, bunun bir yas olduğunu söylüyorlar. Bence bu büyük bir yanılgı, Kadınlar Günü kutlanmak, hatırlatılmak için vardır.

En azından yılın bir günü hatırlanmalıdır yoksa kimse bu olayı ya da şu ana kadar tarihte kadınların eşit haklar almak için neler yaptığını, nasıl engellerle karşılaştığını takdir etmeyecek. Sadece bir yerde görüp geçecek veya “Ne kadar ilham verici,” dedikten bir süre sonra unutacak.

En azından Kadınlar Günü, yılın bir günü olsa da bilinçli bir şekilde kutlanmalı ve hatırlanmalı. Kimse kadınların nasıl emekler verdiğini unutmamalı ve insanlar bunları fark etmeli.

Bu yazıyı bilinçlendirme olması ve hiçbir kadının, en ünlü olan kadınlardan birinin veya sizin, emeklerinizin en azından hatırlanmaya değer olduğunu hatırlatmak için yazdım. Buraya, olduğunuz yere gelmek için sıkı çalıştınız, yaptığınız şeyi bir dakikalığına bırakın ve buraya gelmek için verdiğiniz emekleri en azından birkaç saniyeliğine de olsa takdir edin, kendinizle gurur duyun.

8 Mart Dünya Kadınlar Günü kutlu olsun!

 

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar