Yunan top mermisinde cami kabartması
Alaattin Gürırmak

Alaattin Gürırmak

Yarence

Yunan top mermisinde cami kabartması

24 Ekim 2015 - 23:04

Yağmurlu İzmir gününde müdavimi olduğum iki noktaya ziyaret ettim. İlkin Konak Varyant yolu başındaki İzmir Arkeoloji Müzesi'nde idim..

Burada uzman dostlarımla geçen sene Antik Agora Ören yeri Müzesi alanında yeni buluntu objeler hakkında araştırma yaptım.

Sağolsun görevliler benim İzmir'in Antik Agora semtinde çocukluğumun geçtiğini bildiklerinden önümüzdeki günlerde yayınlayacağım makale konum hakkında yardımcı oldular.

Dışarıda bardaktan boşanırcasına yağan yağmurun bir ara kesilmesi ile hemen dışarı fırlayıp tarihi Kemeraltı Çarşısının Beyler sokağına bir solukta ulaştım...

Baba dostu olduğum Hürefe Matbaası antika dükkanında Cem Üsküp kardeşimin sıcak ve tarih kokan Antika evinde sıcak çaylarımızı yudumlarken dostlarla İzmir'in en kıdemli camisinin inşa tarihini belirleme tartışması içinde buldum kendimi..

Sonra antikacı Cem'in Yunan işgalinde Yunan gemilerinden izmir'e atılan Top mermileri koleksiyonuna yeni bir top mermisi daha katıldığını gördüm...

Çok ilginç motiflerin işlendiği Yunan top mermisi üzerinde 1921 yılı ibaresi görülürken bir cami kabartması ve minaresinden ezan okunan bir imam resmedilmiş gördüm..

O merminin fotoğrafını daha sonra tanıtacağım...

Bu gördüğünüz fotoğraftaki Yunan  top mermisi üzerinde Anadolu'nun kadim halkı Firigyalılara ait Lir isimli müzik aleti görülür..

Eğer vaktinizin olduğu günlerde İzmir Arkeoloji Müzesini ve Antik Agora Açık hava Müzesini gezmenizi tavsiye ediyorum.

Antik Agora Müzesini gezerken beni hatırlayın!...

Hem 26 yıl bir yastığa baş koyduğum evimiz hem de 1980 yılında yanan ilkokulum Misak-ı Milli okulu artık bu Agora Müzesi içinde yer alıyor...

Son Yazılar