Yarendede Çamı'nın Büyük sırrı!
Alaattin Gürırmak

Alaattin Gürırmak

Yarence

Yarendede Çamı'nın Büyük sırrı!

02 Ekim 2015 - 17:45

Yarendede çamının
büyük sırrı ne?

Geçtiğimiz Nisan ayının günlük güneşlik bir pazar gününde Güzelbahçe Yaka Mahallesi pazaryerinde bir grup dost meclisine Güzelbahçe Belediyesi Kültür Müdürlüğü görevlisi Kubilay Elagöz'ün davetlisi olarak kahvaltıda idim.
Şair, yazar, sanatçı, doktor, televizyon sunucusu, gazeteci sıfatlarımızla Yaka Mahallesi sakinlerinin yetiştirdiği organik sebzeler pazarı dibinde, bir köyevi bahçesinde toplanmış ilkbaharın güzelliğinin doyasıya tenefüs ettiğimizi hatırlıyorum.
Daha sonra kahvaltıya davet eden arkadaşım Kubilay otomobili ile beni Yaka Mahallesi'nden Maltepe Mahallesi Pina mevki Mithatpaşa caddesine ulaştırırken ilk defa gördüğüm, doğa içinde küçük sokaktan geçirdi. 
Bir çam ağacı altında durduk...

TAM 160 YAŞINDA

Bu çam ağacının, İzmir'in sayılı anıt ağaçlarından biri olarak tescilli ve koruma altında olduğu önündeki tabelada yazıyordu.
İsmi, "Yarendede çamı" olan anıt ağaç tam 160 yaşında.
Boyu 35 metre, çevre kalınlığı ise 4 metre 30 santim.
Karşısına geçip şöyle bir iki poz fotoğrafını çekerken sanki bir balerinin dans halindeyken çizdiği bir figür gibi idi. 
Yarendede Caddesi ile askeri bölge tel çitinin askeri alandan yanda boy gösteren kızılçam ağacı, daha önce telörgünün dışında iken piknik yapanların yaktığı ateş sonucu birkaç kez yangın tehlikesi atlatınca askeri alanın içine almışlar.
Değerli dostum Araştırmacı Yazar İlhan Pınar'ın araştırmalarına göre Yarendede Çamını 50 metre kadar uzaklıktaki kabristanda, mezarı ziyaretgah olan Yaren Dede dikmiş...
Yaren Dede, bu bölgede semercilik mesleği ile geçimini sağlayan bir zanaatkar olup kendisini hayır işlerine veren kişiymiş.
Bu ulu çam ağacını da 160 yıl öncesinde dikip yetiştirmiş..
Türkçemizde "Yaren", Farsça'dan alınma olup, "arkadaş, yakın dost" anlamlarında, Dede ise hepimizin bildiği gibi büyükbaba, ata anlamlarında.

YAĞMUR YOK AMA ISLAK!

Daha sonra, bir Ağustos akşamında Güzelbahçe EhliKeyf Restoran'da, Gaziantep Vali Yardımcılığına atanan Güzelbahçe Kaymakamı Mehmet Ünlü için veda yemeği düzenlenmişti.
Ben de, değerli meslektaşım Belediye Basın Danışmanı Çağlayan Bilgen'in davetlisi olarak o yemekte idim.
Yemekte konuşan Güzelbahçe Belediye Başkanı Mustafa İnce, “İyi bir devlet adamını, iyi bir aile babasını, iyi bir kaymakamı uğurluyoruz. Biz onu daha yüksek makamlarda görmek istiyoruz” dedi. 
Veda yemeği sonrası arkadaşım Kubilay, yine beni otomobili ile Nisan ayında geçtiğimiz Yarendede Caddesi'nden saat:22.00 sıralarında Mithatpaşa Caddesine götürürken ilginç bir doğa olayına tanık olduk!
İzmir'in merkezine şakır şakır yağmur yağdığını arkadaşlarımızdan gelen telefonlardan biliyorduk ama Güzelbahçe semalarında herhangi bir bulutlanma yoktu.
Yıldızlar altında Yarendede çamına yaklaştığımızda yerleri birden ıslak ve çamurlu halde gördük!..Yarendede Çamının altından ıslak yerden geçip 40-50 metre uzaklaştığımızda ise yerler tekrar kupkuru olmuştu.
Şaşırdık...
Yağmur yağmıyordu, çamın sadece altı ve çok yakın çevresinin yağış almış gibi ıslanmış oluşuna halen bir anlam veremedim. Çamın çevresine bir hediyesiydi bu.
Herhalde bir bulut kümesi, ulu çamın tam üzerinden geçerken sadece çamın gövdesinin yer aldığı bölgeye yağış bırakmıştı.
Yarendede çamı Güzelbahçe sahiline sadece 300 metre kadar içeridedir.
Bu doğa içinden geçen Yarendede caddesi ve simgesel anıt ağacını görmek isterseniz bir pazar günü ziyaret etmenizi öneririm. 
Piknik yapmayın!
Hatıra fotoğraflarınızı çekilip, az ötedeki Yaka köyü organik ürünler pazarına varın.
Hem pazar alışverişinizi, yapın hem de kahvaltı bahçelerinde soluklanıp köyün geleneksel ürünlerinden tadın.
Yarendede caddesi üzerinde yer alan 160 yaşındaki anıt kızılağaç mutlaka korunmalıdır.
Bu bölgeden geçeceği söylenen genişletilecek yolun hafriyat çalışmalarında  anıt ağacın kesilmemesini diliyorum.

Son Yazılar