TARİHİ İZMİR GÖZ GÖRE GÖRE YOK OLUYOR
Alaattin Gürırmak

Alaattin Gürırmak

Yarence

TARİHİ İZMİR GÖZ GÖRE GÖRE YOK OLUYOR

11 Temmuz 2018 - 11:28

İZMİR HALKAPINAR'da iki bin yıl önce Romalıların DİANA Hamamları yaptırıp kutsal arınma alanı yaptıkları, Seyyah EVLİYA ÇELEBİ'nin gölünde kutsal balıklarının avlanmadığını İzmir'in kurucusu Kaydefa (Kibele) kraliçenin tılsımı diye seyahatnamesinde bildirdiği 54 dönüm alanın Belediyemizce AKILLI BİNALARLA kaplanacağını bilmek biz İZMİR SEVDALILARI için ne kadar acı değil mi!

Görüntünün olası içeriği: açık hava ve doğa

Bu alandaki ANTİK GÖL alanı yeniden tasviri olarak yapılsa turist sayımıza bir katkısı olmaz mı...Hem İzmirliler taaa... Urfa'ya Balıklı Gölü görmeye gidiyorlar..Oysa oradaki kutsal göl balıklarının oynaştığı ve tutulup yenmediği mekanın aynısı bir zamanlar İZMİR Halkapınar'da da varmış..

Ünlü seyyahımız Evliya Çelebi'nin 1671 senesindeki, yani 347 yıl öncesindeki İzmir ziyaretinin başladığı nokta olan "Halkapınar Mesire Yeri" anlatımında. Bakın bize neler fısıldamış...
....
"Halkalı Pınar çok tatlı ve hoş içimli bir sudur. Bir kayadan çıkar. Burası dört bir yanı saran çimen, gül, lale ve kuşlarında binlercesinin adeta inleyişlerinin duyulduğu gölgelikli ağaçların bulunduğu ferah bir mesire (piknik) yeridir. Suyun çıktığı gözede nice balıklar yüzerler. Amma evliyanın nazargahı (gözdesi) olduğu için balıkları avlanmadığından kendileriyle eğlenenlere zıplayarak, sıçrayarak adeta oyunlar oynarlar. Ve insandan asla kaçmazlar. Elimizden ekmek ve et parçaları bile yerler. Yalnız bu belde insanlarının anlattığına göre bu Halkalı Pınar Mesire Yeri haftada bir gün, o da her Çarşamba günü İzmirli bayanlara tahsis ediliyormuş. Kadınların geldiği o gün ne hikmetse göldeki balıkların hiçbiri ortada görünmüyormuş. Anlatıldığına göre Kaydefa (Anatanrıça Kibele) kraliçenin tılsımı imiş!.." 
diye yazmış...İlgililerin ve yetkililerin bilgisine sunuyoruz.

İZMİR HALKAPINAR RESİMLERİ ile ilgili görsel sonucu

YORUMLAR

  • 0 Yorum
Henüz Yorum Eklenmemiştir.İlk yorum yapan siz olun..

Son Yazılar