"ZEYTİN"İN BAŞKENTİ


Dün yine “Dünya Zeytin Günü” nedeniyle Yarkent Medya’nın çok güzel bir organizasyonuyla Akhisar’daydık.15 milyon ağaç  ve 300 bin tona yaklaşan zeytin üretimiyle ile “Zeytin’in başkenti” ünvanını alan ilçede bu organizasyon yeni paydaşlar eklenerek 8.kez düzenlendi.Akhisar Ticaret Borsası’nın öncülüğünde başlanılan etkinliğe katkı verenler arasında odalar,tarım müdürlüğü,Stklar yanısıra iktidar da var, muhalefette.İlçede 17 bin zeytin üreticisi ürününü zarar etmeden satmaya çalışıyor. Sofralık zeytinde Türkiye tüketiminin yüzde 35'ine karşılık gelen oranda ürün burada üretiliyor. Akhisar Domat ve Akhisar Uslu zeytinler için coğrafi işaret alınmış durumda.

Etkinlikler kapsamında Bloomberg TV’den Hande Berktan'ın yönettiği bir panel de düzenlendi. Tarihçi Prof. Dr. İlber Ortaylı, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Vahap Munyar, Dünya Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hakan Güldağ, Habertürk'ten Abdurrahman Yıldırım, Marketing Türkiye Genel Yayın Yönetmeni Günseli Özen, İtalyan araştırmacı Marina Colonna, müzisyen, gezgin, radyo ve TV programcısı Ayhan Sicimoğlu, Yunanistan'dan gelen araştırmacı- yazar Agronomist Konstantinos Liris, beslenme uzmanı Selahattin Dönmez panelist olarak katıldı.Sicimoğlu’nun grubu ile verdiği konser muhteşemdi.

Panelden aklımda kalan Güldağ’ın “Türkiye’de sonu sekiz ile biten seneler hep kriz seneleri olmuştur.2018..2008..1998 gibi.Hatta daha da geriye gidersek 1968..1978 gibi”sözü oldu.Dönüp baktım gerçekten de öyle.Bir buçuk ay kadar dayandık mı yırtıyoruz demek ki.

Akhisar’ın yıllardır seslendirdiği “zeytine prim verilsin”  ya da “zeytinyağında KDV %1 olsun”konuları henüz çözülebilmiş değil.Bu sorunlara şimdi bir de “Afrin’den ithalat” konusu eklenmiş durumda.Zeytin’in başkenti fiyat düşüşlerinden epey sıkıntılı.Ancak Afrin konusunda iktidar da muhalefet te ayrı tellerden çalıyor sazı. CHP’li Ahmet Vehbi Bakırlıoğlu hasat başladığında zeytinyağı fiyatının 17 lira civarında olduğunu ancak fiyatların birden bire düştüğünü, nedenini araştırdıklarında Afrin'den yurt dışına satmak kaydıyla Türkiye'ye zeytinyağı sokulduğu bilgisine ulaştıklarını söylüyor.

Afrin 12 milyon zeytin ağacının bulunduğu ciddi bir zeytin merkezi. Şu anda 180 zeytinyağı fabrikası çalışıyor. O bölgeden 600 ton kadar zeytinyağı geldi.5000 ton gelecek iddiaları var.Bakırlıoğlu “Hasat zamanında mahsulün en bol olduğu zamanda zeytinyağının ülkeye getirilmesi, zeytinyağı fiyatlarını ilk etapta 17 liradan 14 liraya düşürdü”derken AK Parti’li Uğur Aydemir "Zeytin fiyatının bugünkü durumunu Afrin ile bağlamak abesle iştigaldir. Zeytin üreticileri ile adeta dalga geçmektir. Onları yanlış yönlere yönlendirmektir. Afrin'den bugüne kadar gelen zeytinyağı Türkiye'de üretilen zeytinyağının 200 bin ton olduğunu varsayarsak, yüzde 0,75 civarında bir orana tekabül etmektedir.Fiyat düşüklüğü tamamen piyasa şartlarından kaynaklanıyor"şeklinde cevap veriyor.

Peki bu işin kompetanı Akhisar Ticaret Borsası Başkanı Alper Alhat kime hak veriyor? Pazar sohbetini Alhat’ın cümleleriyle bitiriyorum,karar sizin.

“Bugün serbest ekonomideki para piyasasının çok farklı anlaşılması, sadece zeytinyağında değil, tüm tarım ürünlerindeki belirli firmaların emtia stoklamadaki para maliyetinin yükselmesinden kaynaklanan finansal zorluk yaşanıyor. O yüzden bugün zeytinyağı fiyatları belirli ölçüde yükselemiyor. En önemli konu finansal problemlerdir. Serbest piyasa zeytinyağı fiyatını kullanabiliyorsa yükselir, kullanamıyorsa düşer. Malın stoklanması gereken dönemde stoklayabilecek, güçlü firmalar olmadığından dolayı bizim ürünlerimiz çok satılamıyor”