İZMİR'DE ZAM VE ZON…


Ulaşımda İzmirlileri zor günler bekliyor…

“Kardeşim bilmediğimiz bir şey söyle. Biz onu biliyoruz “ dediğinizi duyuyorum.

Öyle karnınızdan konuşmayın.

Ben, zar, zor da olsa, otobüse, Metro’ya, İZBAN’a bindiğiniz günleri arar hale geleceğinizden söz ediyorum.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ulaşımda BÖLGESEL ZON UYGULAMASINA geçmeye hazırlanıyor.

“Gözünüz aydın” diyeceğim.

Olmayacak ama bizim deyimlerimiz arasında “Gözünüz kaysın” diye bir terim yok.

Önce ,”Nedir bu ZON Uygulaması?” Onu anlatmaya çalışayım.

Bilimsel açıdan ya da ulaşım terimleri açıklamasına göre ZON (Bölge) uygulaması;

” Özgülenmiş tarife ya da ücret uygulanan, iç alanlara bölünmüş ulaşım bölgelerinde ücretlendirme çizelgesidir.”

Bir ulaşım işletmesinin, değişik yolcu türlerine uyguladığı, değişik yolculuk ücretlendirme uygulaması “Ücret Yapısı”nı ve ulaşım hattının kullanılmasında yolculukların ücretlendirilme biçimini oluşturuyor.

Örneğin, Belgrat otobüs, troleybüs, tramvay ve trenlerden oluşan geniş bir toplu taşıma ağına sahip. Ulaşım ağı dört ayrı bölgeye ayrılmış. Bunlar şehir merkezi (1.ve 2. bölge), geniş şehir alanı (3. bölge) ve banliyö alanları (4. bölge).

Onlarda da bizimki gibi Kart uygulaması var. Kart türüne ve gidilen mesafeye (zon) göre ücretler farklılıklar gösteriyor.

Belgrat şehir ulaşımı açısından dört ayrı bölgeye (1., 2., 3. ve 4. bölge) ayrılıyor.. Birinci ve ikinci bölge olan Belgrat şehir merkezi için fiyat, 90 dakikalık biniş için 89 Dinar. Üçüncü bölge için fiyat 179 Dinar ve dördüncü bölge için fiyat 269 Dinar.

Biraz başka örnek Londra… Toplam Zon 9 adet…

Metroda bilet ya da kart ücretleri bölgelere (ZON’a) göre farklı.

İngilizlerin tube dediği kimimizin Underground olarak isimlendirdiği,TFL’nin işlettiği, Metro Docklands Light Railway (DLR-raylı sistem), London Overground- bizdeki banliyö tren sistemi- yani yer üstü ulaşım hizmeti ve  National Rail–bölgesel “local”  tren hatları Londra’da harita üzerinde 9 farklı bölgede (zone) hizmet veriyor.

Kent merkezi olan City of London’dan (zon1) uzaklaştıkça “zon” rakamsal olarak, dolayısı ile ulaşım ücreti de artar.

Rakamlarla kafanızı yormayayım.

İzmir Büyükşehir ulaşım Ana Planı çalışmalarını anlatan bölümde yer alan bir slâytta;

“Odak gruplar ile ayrı ayrı çalışma toplantıları yapılması planlanmaktadır; • Belediyenin ulaşımla ilgili birimleri, bağlı idare ve iştirakleri (11) • İlçe Belediyeleri (30) • Kent Konseyleri (25) • Üniversiteler (9) • Esnaf Odaları (7) • Sanayi ve Ticaret Odaları, Dernekleri ve Kuruluşları (40) • Valiliğe Bağlı Birimleri (7) • Dernekler (32) • Meslek Odaları (27)” Denilmektedir. Toplam 188 kurum ya da kuruluştan söz ediliyor.

Yine aynı çalışmanın sonuç bildirgesinde; ”12.09.2017 tarihindeki Paydaş Toplantısı sonrası görüş ve önerilerini ileten STK’larımız;  BUCA KENT KONSEYİ,  YAŞANABİLİR BUCA DERNEĞİ,  PEYZAJ MİMARLARI ODASI İZMİR ŞUBESİ,  MÜSİAD İZMİR ŞUBESİ, İZMİR TİCARET ODASI,  İZMİR KENT KONSEYİü  MİMARLAR ODASI İZMİR ŞUBESİ” İfadeleri yer alıyor. Çağırılması planlananlardan sadece 7 kurum görüş bildirmiş.

İzmir Ulaşım Ana planı adı ile yayınlanan bir başka slâytta ise Planlama Süreci ve Katılımcılar yer alıyor.

Yakından inceleyin ve karşılaştırmayı kendiniz yapın. Planlama sürecindeki kurumlardan Planlamaya katılan var mı, kaçı sonuç bildirgesi yayınlanmasında rapora katkı vermiş?

Havanda su dövüldüğünü gördüğünüze inanıyorum.

Aynı kurumun; (Upi paydas final sunumR26.pdf ) Adlı sunumunda yer alan “Sektörel Bazlı Fiyatlandırma”  başlıklı çizelge ve ”Toplu Taşıma Sektörleri” başlıklı çizelge İzmir Halkı tarafından, dikkatle incelenmelidir.

Bu çalışmanın 16.Incı sayfasında aşağıda yayınladığım belgede görüleceği gibi ZON UYGULAMASI’ndan söz ediliyor.

Yani İzmir Büyükşehir Belediyesi Bölgesel Zon Uygulaması çalışmalarını başlatmış.

Karşıyaka 1 zon olsun. Konak 2.Buca 3.

Karşıyaka bölgesi içinde uygulanacak bilet ücreti ile seyahat edeceksiniz. Konak Sınırlarını geçince ikince zon ücret kesilecek kartınızdan. Buca’ya geçince üçüncü zonda uygulanan ücret kadar ücret tahsil edecekler kartınızdan. Konak’tan Mordoğan’a gideceklerin hesabını yapmakta zorlanıyorum. Kaç bölge var arada?  Konak 1. Balçova, Narlıdere, Urla ve geldik. Mordoğan…

 

Eşiniz ve çocuğunuz yanınızda ise, Taksi ile gelseydiniz daha ucuz olabilirdi.

Durun “Gözünüz aydın “ diyeceğim ya olmuyor.

Burası bu deyim için uygun değil. Siz bir deyim bulun.

ESHOT Genel Müdürlüğünün bir müjdesi var…

Zam yapacaklarmış…

ESHOT Genel Müdürlüğü’nün "Ücret Tarifesi" adlı sayfasında şu cümleler yer alıyor:

“15.02.2018 tarihinden itibaren mesafe bazlı uygulama yapılacağından 25 km için ilk biniş ücreti, sonrası için km başına Tam tarife için 0,07 TL, Öğrenci ve 60 yaş tarifesi için 0,04 TL, Öğretmen tarifesi için 0,05 TL ilave ücret alınacaktır.”