50 TL... KESTANE KEBAP CEP YAKIYOR

50 TL... KESTANE KEBAP CEP YAKIYOR

Kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden kestane kebabı, havaların soğumasıyla tezgahlardaki yerini aldı. Ancak fiyatı vatandaşın cebini yakıyor.

25 Ekim 2015 - 15:44

Kış mevsiminin vazgeçilmez yiyeceklerinden kestane kebabı, havaların soğumasıyla tezgahlardaki yerini aldı. Kilosu 15 liradan satılan çiğ kestanenin piştikten sonraki fiyatı cep yakıyor. Vatandaşlar, 50 liraya satılan pişmiş kestaneden ancak gram gram alabiliyor.

FİYATLAR TAVAN YAPIYOR

Dağlardan bin bir güçlükle toplanan kestanenin kilo fiyatı iriliğine göre 15 ile 22 lira arasında değişiyor. Adı Bursa ile özdeşleşen kestane şekerine dönüştüğünde fiyatı bir anda 55-60 liraya çıkıyor. Kış mevsiminde caddelerde seyyar satıcılar tarafından tezgahlarda tüketiciye sunulan kebabının fiyatı ise 50 lira.

"PARASI SATIŞI VURUYOR"

Bursa'da Cumhuriyet caddesi üzerinde kestane kebabı satan Ramazan Aydemir, kestaneyi adam tutarak ya da bizzat giderek dağ köylerinden toplattıklarını, küçükleri ayırıp irilerini tezgaha getirerek pişirdiklerini söyledi. Aydemir, kestane kebabının fiyatı konusunda şu bilgileri verdi:

"Pişmiş kestanenin kilosu 50 lira. Çiğ kestane ise büyüklüğüne göre 15 ile 22 lira arasında değişen fiyatlarla satılıyor. Sezonu açtık ama şu an yavaş, ortalık sakin. Fiyatın da biraz pahalı olması satışı etkiliyor. İnsanlar zaten zor geçiniyor."

"İNSANLAR GRAM GRAM ALIYOR"

Tezgahtan kestane kebabı satın alan Adem Daş ise fiyatın yüksekliğinden yakındı. Kestaneyi çok sevmelerine karşın fiyatı yüksek olduğu için her zaman tüketemediklerini belirten Daş, "Çiğ fiyatı 15 lira ama piştiği zaman el emeği var, hizmet var, 50 liraya çıkıyor. O zaman da ne oluyor insanlar nefsini köreltmek için bütçesine göre 100 gram, 200 gram alabiliyor. En azından nefsini körlüyor." dedi.

7 ÇEŞİT KESTANE YETİŞİYOR

Adı Bursa ile özdeşleşen kestane, Uludağ'da ve dağ köylerinde kestane ağaçlarından bin bir güçlükle toplanıyor. 'Mahmut molla', 'Ali molla', 'Tülü', 'Osman oğlu', 'Sarı aşı', 'Maraval' ve 'Marigoule' olmak üzere 7 çeşit kestane yetişiyor. İnce kabuklu ve iri kestaneler kebap ve kestane şekeri yapımında kullanılıyor. Bursa'da hastalıklar nedeniyle yeterince kestane yetişmediği için kestanenin büyük çoğunluğu Aydın'dan temin ediliyor.

YORUMLAR

  • 1 Yorum
  • Erhan Delibalta
    4 yıl önce
    Sen bi kestane satışına çıkta gör bakalım emeği ,zabıtada çabası,2 günde bi tezgah alıyorlar tezgah fiyatları kısa bi araştır istersen kg 100 alsak hakkıdır.bu dediğimi anlamak istersen bi dene gör emek neymiş.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR x
MANİSA LALESİNİ KOPARANA 387 BİN LİRA CEZA
MANİSA LALESİNİ KOPARANA 387 BİN LİRA CEZA
İZMİR ÜÇÜNCÜ, BİNGÖL SONUNCU
İZMİR ÜÇÜNCÜ, BİNGÖL SONUNCU